Test geslaagd, vanaf zondag weer treinen tussen Dronten en Lelystad

FLEVOLAND • Za 10 december 2022 | 15:03 • Zaterdag 10 december 2022 | 15:03

Na ruim drie maanden rijden er vanaf zondag weer treinen op de Hanzelijn tussen Lelystad en Dronten. Deze week werden de laatste nieuwe kabels aangesloten en zaterdag zijn er verschillende testritten uitgevoerd door Prorail.

Het treinverkeer op de lijn lag stil sinds de grote stroomstoring van 2 september. Een hoogspanningskabel viel tijdens die storing op de bovenleiding bij Lelystad-Noord. Daardoor ging op een kilometerslang traject alles stuk.

Harro Homan, regiodirecteur ProRail, blikt terug: "Het herstel heeft plaatsgevonden op een traject van zeven kilometer. Van kabels tot onze veiligheidssystemen, overal was er schade. De opgave om dat te repareren, zonder voorbereidingstijd en in tijden van materiaal- en personeelstekorten, was groot. Dat het in dit tijdsbestek gelukt is, dat is fantastisch nieuws."

In totaal is er bijna honderd kilometer aan kabels vervangen, zowel boven als onder de grond. Relaiskasten, een belangrijk onderdeel voor de spoorbeveiliging, zijn naar de fabrikant gegaan om te repareren en te testen. Ook stukken rails zijn vervangen, waar de bovenleiding op het spoor terecht is gekomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel