Treinen op Hanzelijn rijden weer

FLEVOLAND • Zo 11 december 2022 | 16:36 • Zondag 11 december 2022 | 16:36

Er is weer treinverkeer op de Hanzelijn. Dat lag tussen Lelystad en Dronten sinds september stil door grote schade aan het traject. Maar alle werkzaamheden zijn afgerond door spoorwegbeheerder ProRail. Reizigers kunnen weer met de trein van Lelystad richting Zwolle.

"We zijn bijzonder blij dat de trein weer rijdt", zegt regiodirecteur Harro Homan van ProRail. "De Hanzelijn is 10 jaar geleden aangelegd. En vanaf vandaag kan de reiziger weer vanaf Lelystad via Dronten richting Zwolle. Het is echt tijd voor een feestje".

Stroomstoring
Het spoortraject raakte op 2 september zwaar beschadigd, toen een hoogspanningskabel van het elektriciteitsnet tijdens een stroomstoring in contact kwam met de bovenleiding van het spoortraject. Daardoor ging op een kilometerslang traject alles stuk.

"Het was echt een monsterklus", zegt Homan. "De afgelopen drie maanden hebben we met z'n allen keihard gewerkt. We hebben honderd kilometer kabel vervangen, we hebben een groot deel van onze veiligheidssystemen vervangen en we hebben zelfs een stuk spoor vervangen."

Bussen verleden tijd
Zaterdag zijn er testritten gedaan op het traject. En daaruit bleek dat alles weer naar behoren werkt. De reizigers waren de afgelopen maanden aangewezen op bussen. Maar dat is nu verleden tijd. "Het kan weer", zegt één van de mensen op het perron. "Het kon een hele tijd niet en dat betekende heel veel vertraging. Hartstikke fijn dat het weer kan."

Weinig reizigers
Dat de trein weer rijdt was zondag misschien niet bij iedereen bekend. Het aantal reizigers op het perron in Lelystad was rond het middaguur op één hand te tellen. Op de site van 9292.nl, de site met reisinformatie voor het openbaar vervoer, stond op dat moment ook nog te lezen dat er tussen Lelystad en Dronten geen treinverkeer mogelijk was door een defecte bovenleiding.

"Die storing is echt voorbij", zegt Harro Homan van ProRail. "Ik ben er zeker van dat de reizigers komende maandag hier weer op het perron staan".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel