Rechter beslist: 'uitgestoten' eigenaar Flevosap krijgt geen inzage in administratie

BIDDINGHUIZEN • Ma 12 december 2022 | 18:10 • Maandag 12 december 2022 | 18:10

Moederbedrijf Vermeulen Food Group (VFG) van Flevosap uit Biddinghuizen hoeft zijn administratie niet ter inzage te geven aan oud-eigenaar Roel Vermeulen. Dat heeft de kortgedingrechter maandag beslist. Die vindt namelijk dat Vermeulen hiervoor bij de Ondernemingskamer moet aankloppen.

Vermeulen is nog altijd aandeelhouder in de VFG. De VFG wordt op last van de Ondernemingskamer ontbonden en vereffend. Hij speelt er verder geen rol meer in. Met zijn broer Wyno is hij al jaren verwikkeld in juridische geschillen over het bedrijf dat ze ooit samen runden. Dat liep zo hoog op dat de rechter hem uiteindelijk schuldig achtte aan wanbeleid en hem een contact- en lasterverbod oplegde voor de onderneming.

'Noodzakelijk dat Vermeulen de cijfers kent'
Twee weken terug sleepte hij het bedrijf toch weer voor de rechter. Dit keer eiste hij inzage in de financiële handel en wandel van de VFG. "Hij is uitgestoten uit zijn eigen bedrijf en monddood gemaakt, maar alles wat daarbinnen gebeurt heeft wel nog altijd invloed op zijn financiële positie. Er wordt bijvoorbeeld om de haverklap beslag gelegd op zijn vermogen. Om de VFG goed af te sluiten, is het ook noodzakelijk dat Vermeulen de cijfers kent", zei zijn advocate ter zitting.

Zo wil Vermeulen bijvoorbeeld informatie over de verkoop van Flevosap aan zijn broer, de verkoop van grond en een bedrijfswoning in Lelystad. Hij heeft daarnaast grote twijfels over de bedrijfscijfers na zijn vertrek. ‘‘Sinds ik wegging in 2019 tot aan de verkoop aan mijn broer in 2020 zou er geen winst zijn gemaakt, terwijl de voorraad met 433.025 euro is afgenomen. En er zijn allerlei afboekingen die ik niet kan verklaren.’’

Interim-bestuurder Ruud Dekker van de VFG zei op zijn beurt dat daar niks van klopt. "Hij haalt telkens details naar voren en maakt daar weer een onjuiste verhaal van. Hij accepteert niks van niemand, omdat hij zich niet kan neerleggen bij de overname van het bedrijf. Maar hij heeft toch echt zijn eigen glazen ingegooid."

Administratie niet vrij geven
De Interim-bestuurder weigerde de administratie vrij te geven. Wat hem betreft is er steeds keurig aan de juiste mensen verantwoording afgelegd over het reilen en zeilen binnen het bedrijf. "Als hij de cijfers wil inzien, kan hij daar een aanvraag voor doen bij de Algemene Vergadering (AV) van de VFG. Daarvoor hoeft hij niet naar de kortgedingrechter te stappen.’"

Deze zaak hoort wat hem betreft ook bij de Ondernemingskamer, waar ze het hele dossier al kennen. De rechter vindt de eis van Roel ook 'prematuur'. Bij de afhandeling van de VFG zal hij alsnog inzage krijgen in de administratie, omdat de bestuurder daar zoals gebruikelijk verantwoording voor moet afleggen. "En dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om daartegen in verweer te komen."

Daar komt bij dat de kwestie al meerdere malen is beoordeeld door de Ondernemingskamer. En daar had hij zich wat de rechter betreft dan ook toe moeten wenden in deze kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel