Bijna 3 miljoen euro extra nodig voor nieuwe fietsbruggen

ALMERE • Di 13 december 2022 | 6:09 • Dinsdag 13 december 2022 | 6:09

Het college van burgemeester en wethouders in Almere vraagt de gemeenteraad om met spoed 2,8 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de bouw van nieuwe fietsbruggen op het Spoorbaanpad. Het totale budget komt daarmee op 13,3 miljoen euro. De extra kosten worden volgens het college vooral veroorzaakt door 'de uitzonderlijke hoge inflatie'.

De roep om meer geld volgt binnen een week op het nieuws dat de huidige fietsbruggen over de Hoge en Lage Vaart per direct zijn afgesloten, omdat ze onveilig zijn. De bruggen zijn onderdeel van het Spoorbaanpad, een veelgebruikte fietsroute tussen Almere Poort en Almere Buiten.

Volgens het college van B en W is de aanbesteding voor de realisatie van de nieuwe bruggen al afgerond en aan een bedrijf gegund. Nu blijkt echter dat het budget van 10,5 miljoen euro, waar de gemeenteraad in 2021 mee heeft ingestemd, niet meer genoeg is.

'Project is urgent, raad moet binnen drie dagen besluit nemen'
Het college vraagt de gemeenteraad om aanstaande donderdag al een beslissing te nemen over het extra geld. Want 15 december is volgens B en W de uiterste datum waarop de gunning onder de nu geldende aanbestedingsvoorwaarden kan plaatsvinden. Ook zou bij uitstel van de beslissing een subsidie van het Rijk en de provincie van 4,5 miljoen op losse schroeven komen te staan. Daarnaast stelt het college van B en W dat de aanpak van de bruggen urgent is, omdat ze in slechte staat zijn.

Om de extra kosten te betalen, stelt het college voor om 1,4 miljoen euro te halen uit de buffer voor prijsindexatie. De resterende 1,4 miljoen euro wordt gehaald uit de reserve MIPA, Mobiliteits- en infrastructuur Programma Almere. Bij deze oplossing benadrukt het college wel dat het met een voorstel komt om andere projecten te schrappen of uit te stellen.

Presidium niet blij met gang van zaken
Het presidium, het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, is niet blij met de gang van zaken en vindt dat de gemeenteraad op deze manier voor het blok wordt gezet. Volgens presidiumvoorzitter Willem Boutkan heeft het college dit voorstel veel te laat op de agenda gezet. Normaal gesproken is het zo dat de gemeenteraad voor dit soort beslissingen zo'n twee maanden de tijd heeft. Hij vindt bovendien dat het college van B en W geen goede motivatie geeft waarom het voorstel nu pas en met zoveel tijdsdruk op de agenda wordt gezet.

Verantwoordelijk wethouder Julius Lindenbergh laat in een reactie weten dat hij snapt dat de tijdsdruk als vervelend wordt ervaren. "Ik ga donderdag graag het gesprek hierover aan met de gemeenteraad en zal ook toelichten waar we nu als gemeente voor staan."

Onduidelijkheid over heropening bruggen
Vorige week werd er tijdens de Politieke Markt nog gesproken over de afsluiting van de fietsbruggen. Toen liet het college van B en W weten geen idee te hebben wanneer fietsers er weer gebruik van kunnen maken. Aan de ene kant zouden eenvoudige herstelwerkzaamheden oplossing kunnen bieden, aan de andere kant waarschuwde hij dat het ook een ingrijpende en kostbare operatie zo kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel