Zeewolde geeft ook dit jaar een zakcentje voor vuurwerkafval

ZEEWOLDE • Ma 19 december 2022 | 21:00 • Maandag 19 december 2022 | 21:00

'Straat schoon is een makkie, een euro voor een zakkie', zo heet de actie die de gemeente Zeewolde is opgestart om op maandag 2 januari zo snel mogelijk de straten weer schoon te hebben. Inwoners kunnen die dag hun vuurwerkafval weer inleveren en krijgen een euro voor elke volle ingeleverde vuilniszak met vuurwerkafval.

Wethouder Ernst Bron van Zeewolde: "Ik hoop dat we ook nu, na de pandemie, de actie nieuw leven kunnen inblazen, en dat we in het nieuwe jaar weer schone straten hebben op 2 januari. Als we met jong en oud het vuurwerkafval zo snel mogelijk opruimen, is er veel minder kans op ongelukken met vuurwerkrestanten en zorgen we samen voor een schoon dorp."

Spelregels
Er gelden wel een paar spelregels, want anders wordt het alsnog een 'zootje'. Zo mag er alleen vuurwerkafval in de zakken zitten, die minimaal 30 liter groot moeten zijn. Kinderen tot 12 jaar mogen alleen vuurwerkafval inleveren samen met een volwassene en per persoon mogen maximaal 100 zakken ingeleverd worden.

Ook waarschuwt de gemeente Zeewolde dat je goed moet opletten, voor je aan het opruimen slaat. Vuurwerkrestanten moeten op een veilige manier worden opgeruimd, want vuurwerk kan nog smeulen of gloeien. Dus twijfel je, maak het afval dan eerst nat, voor je het in de vuilniszak gooit.

Recordaantal in 2020
Afgelopen jaarwisseling was er geen inzamelingsactie in Zeewolde, vanwege het landelijke vuurwerkverbod. Maar in 2020 werd er een recordaantal vuilniszakken met vuurwerkafval ingeleverd: 946 zakken. Maar het grootste resultaat zie je op straat, want die is schoon.

De actie wordt al sinds 2014 gehouden in Zeewolde en er werden tot nu toe jaarlijks tussen de 700 en 1.000 zakken ingeleverd. Wil je meedoen aan de actie, lever de volle vuilniszakken dan op maandag 2 januari in, tussen 10.00 en 13.00 uur op het Horsterplein (bij de parkeerplaats bij het Ravelijn).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel