Stroomstoring was opeenstapeling van technische fouten en menselijk handelen

FLEVOLAND • Do 22 december 2022 | 15:10 • Donderdag 22 december 2022 | 15:10

De stroomstoring tussen Lelystad en Dronten begin september werd veroorzaakt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Die dag hebben zowel TenneT-medewerkers in Dronten als in Lelystad tegelijkertijd een schakelaar omgezet, zo blijkt uit voorlopig onderzoek. Dat zorgde voor kortsluiting in Dronten, die door een technische fout in Lelystad niet gestopt kon worden. De totale schade wordt geschat op tien miljoen euro.

Op 2 september waren er afrondende werkzaamheden op hoogspanningsstation Olsterpad in Dronten. Het elektriciteitsstation was een dag eerder opgeleverd. Volgens TenneT waren de medewerkers zich er niet van bewust dat er al 150.000 volt op de hoogspanningslijnen stond toen ze de schakelaar omzetten. Op het elektriciteitsstation in Lelystad bleek door werkzaamheden ook een schakelaar te zijn omgezet. Daardoor kon de kortsluiting niet automatisch gestopt worden. Vervolgens bleek het back-upsysteem niet te werken, wat mogelijk veroorzaakt werd door een probleem in de bedrading.

NOS

Kortsluiting duurde vier minuten
Door het probleem met het back-upsysteem duurde de kortsluiting zo'n vier minuten. Beveiligingssystemen van omliggende hoogspanningsstations, zoals in Hattem, legden daarop de stroomtoevoer stil. Zo'n 300.000 huishoudens zaten ongeveer een uur zonder stroom. De hoogspanningslijnen tussen Lelystad en Dronten konden de grote hoeveelheid stroom niet aan en zakten door. Gevolg: de lijnen kwamen op de bovenleiding van de Hanzelijn terecht. Tussen Lelystad en Dronten waren lichtflitsen en ontploffingen te zien. De brandweer bluste het vuur, zegt de netbeheerder.

De rokende stroomdraden vanuit de lucht gezien

Liander wil schadevergoeding geven
Zo'n 800 consumenten en kleinverbruikende bedrijven dienden een schadeclaim in, vanwege kapotte apparatuur door de stroomstoring. Ook 45 grootverbruikende bedrijven willen geld zien. Liander neemt alle verzoeken in behandeling en als blijkt dat de schade inderdaad is veroorzaakt door de stroomstoring, wordt een schade tot 3500 euro vergoed. Maar de grootverbruikers krijgen niks, omdat dat contractueel zo is geregeld. Of ProRail ook een vergoeding krijgt voor de schade aan het spoor en de gevolgen daarvan, is nog niet duidelijk. Daarover lopen nog gesprekken met de spoorbeheerder en verzekeraars, zegt TenneT.

Over een jaar, eind 2023, moeten de herstelwerkzaamheden aan het hoogspanningsnet tussen Lelystad en Dronten klaar zijn. Klanten merken daar niks van omdat de elektriciteit wordt omgeleid. Het definitieve onderzoeksrapport over de kortsluiting volgt eind januari. Daarin staan ook aanbevelingen over wat TenneT eventueel anders kan doen. De netbeheerder gaat in ieder geval meer aandacht geven aan procedures en het omzetten van schakelaars.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel