Huisarts: nieuwe afdeling ouderenzorg broodnodig

LELYSTAD • Di 27 december 2022 | 6:10 • Dinsdag 27 december 2022 | 6:10

De nieuwe afdeling Getijde in ziekenhuis St Jansdal in Lelystad is sinds deze maand officieel open. Ouderen krijgen hier kortdurende herstelzorg. Huisarts Ruth Veenvliet en spoedpoli-arts Charlotte Blase zijn blij met de extra bedden. Die zijn volgens hen hard nodig.

Getijde is een aanwinst, vindt de Lelystadse huisarts Veenvliet. Zij loopt steeds vaker tegen zorgproblemen aan. "De wijkverpleging zit een beetje tegen haar limiet en je hebt mensen waarbij het lastig is om nog zorg van de grond te krijgen thuis." Nu is er een plek waar deze ouderen terechtkunnen. "Anders houden ze een bed in het ziekenhuis bezet, wat eigenlijk niet de bedoeling is."

'Bedden bezet'
Getijde is speciaal opgezet om deze 'verkeerde bedden-problematiek' tegen te gaan. Er zijn nu geregeld mensen die in het ziekenhuis een plek bezet houden, maar die daar eigenlijk om medische redenen niet thuishoren.

Volgens Charlotte Blase, arts op de spoedpoli in Lelystad, voegen de bedden dan ook zeker iets toe. Soms moet er uren gezocht worden naar een plek waar iemand terechtkan die niet in het ziekenhuis wordt opgenomen. "Nu weten we dat ze ergens naartoe kunnen," aldus Blase.

Spoedpoli is blij met Getijde

De doorstroming is in de zorg een probleem. Met soms tijdelijke sluitingen van de spoedeisende hulp tot gevolg. Dat is volgens de spoedarts en huisarts een probleem waar landelijk mee geworsteld wordt. De nieuwe afdeling geeft in Lelystad iets meer ruimte en dat is een opluchting.

Omroep Flevoland bekijkt in een drieluik wat deze nieuwe vorm van zorg toevoegt. De afdeling Getijde is speciaal bedoeld voor ouderen die niet ziek genoeg zijn voor het ziekenhuis, maar die ook thuis niet goed verzorgd kunnen worden. De nieuwe afdeling is een samenwerking van het ziekenhuis, Woonzorg Flevoland en zorgverlener Coloriet. Er is plek voor 17 ouderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel