Woonzorgcentrum op Urk niet langer afhankelijk van noodstroom

URK • Di 3 januari 2023 | 18:35 • Dinsdag 3 januari 2023 | 18:35

Bedrijven en instellingen op Urk zijn opgelucht nu ze net zoveel stroom kunnen krijgen als ze nodig hebben. De bedrijven waren soms al jaren op extra elektriciteit aan het wachten. Vaak was noodstroom de enige optie om in bedrijf te blijven. Netbeheerder Liander werkt op dit moment een wachtlijst van 33 aansluitingen weg.

Dat kan dankzij de opening van een nieuw regelstation aan de Domineesweg bij Urk. Door dat station kan ook de overcapaciteit van zonnepanelen bij deze bedrijven volledig terug naar het net.

Woonzorgcentrum draaide op noodstroom
Eén van de instellingen waar nu volop stroom geleverd en teruggeleverd kan worden is het woonzorgcentrum Hofstee van Talma Urk. Het zorgcomplex draaide sinds begin 2022 voor een groot deel op elektriciteit uit dieselaggregaten. Die leverden wel veel overlast op voor de bewoners naast het zorgcentrum.

Directeur Wilfred Muller zei in oktober dat de noodstroom misschien wel tot en met 2025 nodig zou zijn. Hij was daarom al op zoek gegaan naar een alternatief en vond die in de vorm van grote accu's. Die zouden dit voorjaar geplaatst worden.

Herrie door ronkende dieselgeneratoren
Nu blijkt dus dat de elektriciteit toch al via het normale netwerk geleverd kan worden. De dieselaggregaten zijn daarom meteen weggehaald, tot opluchting van de omwonenden. Zij zaten al bijna een jaar in de dieseldampen en hadden vooral 's nachts last van de herrie.

Het woonzorgcentrum gaat de al bestelde accu's wel achter de hand houden voor onverwachte situaties. Talma Urk hoopt de investering van 280.000 euro voor deze accu's via een subsidie (deels) terug te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel