Accu's in plaats van stinkende dieselgeneratoren bij woonzorgcentrum Hofstee

URK • Do 6 oktober 2022 | 21:16 • Donderdag 6 oktober 2022 | 21:16

Een grote accu moet woonzorgcentrum De Hofstee op Urk vanaf dit najaar voorzien van stroom. Het centrum is sinds het begin van dit jaar open, maar de netbeheerder kon niet alles aangesloten krijgen. Er was en is namelijk onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet. De keuken, de liften en andere nutszaken draaien sinds de opening op dieselgeneratoren. De appartementen zijn wel gewoon aangesloten op het stroomnet.

In eerste instantie kreeg directeur Wilfred Muller van Talma Urk - waar het nieuwe centrum onder valt - te horen dat de benodigde aansluiting op het net in 2023 zou plaatsvinden, en tot die tijd moest Talma Urk noodgedwongen kiezen voor dieselgeneratoren. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat De Hofstee niet voor 2025 aangesloten kan worden.

"Dan ga je toch even achter je oren krabben", vertelt Muller. De dieselgeneratoren veroorzaken in de buurt geluidsoverlast en stinken bovendien. In deze tijd wil de directeur niet extra stikstof uitstoten en dus zocht hij naar een andere oplossing. Een bedrijf dat accu's levert zag eerder dit jaar het woonzorgcentrum langskomen in de media en zocht contact met Talma Urk. Het bood een alternatief aan.

Het woonzorgcentrum gaat nu gebruik maken van de 350 zonnepanelen die op het dak liggen. Die konden door het probleem met de netbeheerder ook niet aangesloten worden op het net. De stroom van de zonnepanelen gaan nu de accu's opladen. Aan het eind van het jaar worden deze geplaatst. Met de batterijstroom kunnen dan de warmtepompen en de andere nutsvoorzieningen in De Hofstee gaan draaien. Directeur Muller gaat er vanuit dat de accu's groot genoeg zijn om alles draaiende te houden. De dieselgeneratoren kunnen dan weg en dat is duurzamer, goedkoper en geeft minder overlast voor de buren en de bewoners van De Hofstee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel