'Grootschalige kazerne was nooit ambitie van college Zeewolde'

ZEEWOLDE • Di 3 januari 2023 | 20:58 • Dinsdag 3 januari 2023 | 20:58

De ontwikkeling van een grootschalige militaire kazerne in Zeewolde is nooit de ambitie geweest van het college van burgemeester en wethouders. Dat zei burgemeester Gerrit Jan Gorter dinsdagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Gorter was dan ook verrast om van commissaris van de Koning Leen Verbeek te horen dat hij gelobbyd heeft voor de komst van de kazerne.

Ook is Gorter verbaasd dat Verbeek maandagavond het aantal van 7000 militairen noemde. "Het getal kwam te snel naar buiten", reageert de burgemeester. Het getal 7000 is volgens Gorter wel genoemd, maar niet als een gepland aantal. "Er moet nog zoveel gaan gebeuren. Het is een plan voor over 10, 15 jaar."

Gorter benadrukte dat de belangen van de inwoners van Zeewolde voorop staan als er over de kazerne gesprekken worden gevoerd met alle betrokken partijen. De burgemeester gaat er vanuit dat die belangen worden meegenomen in het Kamerdebat, dat rond de zomer wordt gevoerd. Of het college van burgemeester en wethouders vóór of tegen de kazerne is, kan Gorter nog niet zeggen. "We gaan gewoon kijken of dit de beste locatie is." Zeewolder boeren, die vrezen te moeten wijken, schreven een brandbrief en noemen de plannen voor de militaire kazerne 'ronduit absurd'.

In december liet staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie weten dat het gebied bij Zeewolde de ideale locatie is. De plannen staan sinds maandagavond weer ter discussie nadat Verbeek liet weten dat hij al enige tijd lobbyt voor de kazerne in het buitengebied van Zeewolde. "Ik heb zelf gesprekken gehad zowel met Kamerleden als met vertegenwoordigers van Defensie als met de staatssecretaris", aldus Verbeek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel