'Flevoland voorbereiden op klimaatverandering is hele klus'

FLEVOLAND • Ma 9 januari 2023 | 23:13 • Maandag 9 januari 2023 | 23:13

Het wordt een hele klus om Flevoland voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Dat zegt dijkgraaf Hetty Klavers.

Zo moet een groot deel van de dijken in de provincie worden verstevigd, en moeten er mogelijk gemalen bij komen. Ook zijn de twee bestaande peilvakken, waarin de hoogte van het water in de provincie wordt geregeld, mogelijk aan uitbreiding toe. En voorafgaand aan hevige regenval kan het waterpeil naar beneden worden gebracht, om voldoende bergingscapaciteit te realiseren.

Grilliger weer: extreme buien, maar ook droogte
Volgens Klavers zijn veel inwoners zich bewust van de stijging van de zeespiegel, maar veel minder van de weersveranderingen die daarmee gepaard gaan. De dijkgraaf verwacht in de toekomst grilliger weer met extreme buien, afgewisseld met droogte en snelle weersomslagen.

Om het water bij hevige neerslag een plek te bieden, pleit Klavers ervoor om goed te kijken waar je bepaalde soorten landbouw wilt hebben en waar niet. Ook denkt ze dat het verstandig is wat betreft woningbouw de hoogte in te gaan, in plaats van in de breedte. Het water moet tenslotte ergens naar toe, een binnenmeer zou kunnen helpen, maar dat kost wel ruimte, zegt ze.

Om op tijd de vereiste maatregelen te treffen wil het waterschap zelf geld voorschieten en niet wachten tot het Rijk met financiën over de brug komt. Daarnaast moet er extra mankracht worden ingezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel