Ook Almeerse moskeeën weigeren gesprek met ministerie

ALMERE • Wo 11 januari 2023 | 0:28 • Woensdag 11 januari 2023 | 0:28

Zes Almeerse moskeebesturen hebben definitief besloten dat ze niet willen praten met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie had alle moskeebesturen uitgenodigd om op 24 januari te praten over de undercoveroperaties in moskeeën die verschillende gemeenten zouden hebben uitgevoerd.

NRC schreef in 2021 dat er ook in Almere dit soort acties waren geweest, maar de toenmalige burgemeester Weerwind ontkende dat. De gezamenlijke moskeebesturen schrijven nu aan het ministerie dat ze sindsdien herhaaldelijk schriftelijke vragen hebben gesteld aan het Almeerse college van B&W, maar daar zouden geen bevredigende antwoorden op zijn gegeven.

Daarmee is er nog steeds een vertrouwensbreuk, aldus de bestuurders. Ze vinden dat de lokale overheid onverantwoorde stappen heeft gezet naar de moskeebesturen en de islamitische gemeenschap. De moskeebesturen verwachten voor het herstel van die breuk 'openheid van
zaken, verontschuldigingen en een onafhankelijke onderzoek' van het college.

"Ook op landelijk niveau zien wij helaas door overheidsinstanties een stijgende trend van institutioneel racisme en islamofobe handelingen, zoals de toeslagenaffaire en recent door de minister van OCW aangekondigde plannen omtrent het informeel onderwijs", aldus de brief. Ook moskeebesturen in andere delen van het land hebben de uitnodiging van het ministerie afgeslagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel