Excuses van burgemeester Almere aan moskeebesturen voor verziekte relatie

ALMERE • Do 5 oktober 2023 | 6:55 • Donderdag 5 oktober 2023 | 6:55

De Almeerse burgemeester Hein van der Loo heeft zijn excuses aangeboden aan de islamitische gemeenschap voor de verstoorde relatie tussen beiden. Dat deed hij tijdens een gesprek met de Almeerse moskeebesturen in juli. Van der Loo schrijft in een brief aan de besturen, die woensdag ook naar de gemeenteraad is gestuurd, dat het hem spijt dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan.

De gevoelige relatie tussen de islamitische gemeenschap en de gemeente vindt zijn oorsprong eind 2021, als NRC een verhaal publiceert waarin staat dat verschillende Nederlandse gemeenten undercover onderzoek laten doen in moskeeën. De gemeentes hopen zo inzicht te krijgen in mogelijk extremisme. Toenmalig burgemeester Franc Weerwind ontkent dat Almere zo'n onderzoek heeft uitgevoerd, maar bij de moskeebesturen is het vertrouwen in de samenwerking met de gemeente volledig weg.

Strijdbijl begraven
Het gesprek tussen Van der Loo en de moskeebesturen is het eerste constructieve contact tussen de beide partijen sinds het ontstaan van de vertrouwensbreuk twee jaar geleden. Eerdere uitnodigingen van onder meer oud-burgemeester Weerwind en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werden afgeslagen. De huidige burgervader kijkt naar eigen zeggen terug "op een plezierig en constructief gesprek."

Begin dit jaar schreven we een overzicht over de bekoelde relatie.

Met het excuus van de burgemeester lijkt de strijdbijl begraven tussen de gemeente en de islamitische gemeenschap. Van der Loo: "Of de non-informed consent methode wel of niet is toegepast? We hebben in goed overleg vastgesteld dat (juridisch) touwtrekken hierover niet bijdraagt aan het bouwen aan onderling vertrouwen." Tijdens het gesprek hebben beide kampen afgesproken weer constructief te gaan samenwerken in het belang van de stad.

De burgemeester geeft aan zich persoonlijk, samen met het gehele college, in te gaan zetten voor een goede samenwerking met de besturen van de moskee en de gehele islamitische gemeenschap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel