Ondanks alle problemen gaat de gemeente uit van opening Lelystad Airport in 2024

LELYSTAD • Wo 11 januari 2023 | 22:33 • Woensdag 11 januari 2023 | 22:33

Gemeente Lelystad gaat er nog steeds van uit dat er vanaf 2024 passagiersvliegtuigen zullen vertrekken vanaf Lelystad Airport. Dat zei locoburgemeester Dennis Grimbergen woensdagavond in een toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

"Dat is de uitspraak die gedaan is door de minister. Hij beoogt in 2024 de opening te verrichten, en daar houden wij ons aan vast", licht Grimbergen achteraf toe. Het besluit om de gloednieuwe passagiersterminal in gebruik te nemen, is afgelopen zomer met twee jaar uitgesteld tot 2024. Of het vliegveld dan ook opengaat, is dus nog maar de vraag, maar Grimbergen gaat er wel van uit. "Uiteindelijk moet je natuurlijk altijd uitgaan van de kansen, niet van de bedreigingen. De minister is positief."

Vliegtuigen stoten bij gebruik stikstof uit en dus heeft het vliegveld stikstofrechten nodig om open te kunnen. Eigenaar Schiphol Group koopt die nu op van boeren in de omgeving. De Tweede Kamer gaf al aan dat niet wenselijk te vinden en verschillende gemeenten in Gelderland eisten die stikstofrechten terug. Maar ook dat ziet Grimbergen niet als een bedreiging. "Ik weet niet of ik te optimistisch ben, maar ik ga in ieder geval uit van het positieve."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel