Wekelijks het Weerwater meten: 'Hoop dat ik mensen inspireer'

ALMERE • Ma 16 januari 2023 | 6:49 • Maandag 16 januari 2023 | 6:49

Almeerder Guus Löhlefink haalt elke week een paar flesjes water uit het Weerwater in zijn woonplaats om de inhoud te onderzoeken. Hij kijkt onder meer naar de zuurgraad van het Weerwater. Zijn bevindingen publiceert hij op zijn website.

"Door allerlei invloeden kan water zuurder worden of juist het tegenovergestelde. Water kan ook basisch zijn. Dat is een beetje zeepachtig. Voor mij is het opvallend dat het water in het meer relatief basisch is en grond in de bossen juist zuur. Ik probeer verbanden te ontdekken tussen bijvoorbeeld temperatuur en de waarden die ik meet. Ik verzamel dus de data."

De Almeerder doet zijn onderzoek niet in opdracht, maar als hobby. "Ik heb ooit biochemie gestudeerd, maar ben als werk iets heel anders gaan doen. Dit soort metingen vind ik gewoon leuk om te doen."

de pH wordt gemeten

De waarden die hij meet verschillen elke keer een beetje. Dat komt volgens de Almeerder door allerlei invloeden, bijvoorbeeld of er veel zonlicht op het water heeft geschenen. Conclusies aan zijn metingen kan hij nog niet direct verbinden.

"Je moet mijn verzameling aan data net zo zien als iemand die in zijn tuin een weerstationnetje heeft en de gegevens daarvan verzamelt. Ik hoop wel dat ik mensen en bijvoorbeeld docenten inspireer om ook dit soort metingen te gaan doen. Je wordt je veel bewuster van je omgeving en het milieu", merkt Löhlefink.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel