Gerechtshof spreekt zich uit over verwijtbaarheid rond gasexplosie Urk

URK • Ma 16 januari 2023 | 6:17 • Maandag 16 januari 2023 | 6:17

Het gerechtshof in Leeuwarden doet maandag uitspraak in het hoger beroep rond de gasexplosie op Urk. Bij het hoger beroep draait het opnieuw om de vraag of de gemeente Urk, aannemer Borger en netbeheerder Liander iets verweten kan worden rond het incident, waarbij in juni 2016 een heel huizenblok verwoest raakte en een felle brand ontstond.

In de Urker wijk waren destijds rioolwerkzaamheden. Daarbij werd per abuis een gasleiding geraakt, wat later op de dag tot een ontploffing leidde.

De gemeente en de aannemer werden in 2020 door de rechter schuldig verklaard, maar kregen geen straf. Wel moesten zij enkele tienduizenden euro's schadevergoeding betalen aan de gedupeerden. De getroffen huizen moesten worden gesloopt. De bewoners moeten noodgedwongen elders gaan wonen. Netbeheerder Liander werd door de rechtbank vrijgesproken.

De gemeente Urk en de aannemer zijn tegen het vonnis in beroep gegaan. Het Openbaar Ministerie vond de straffen te laag en stelde dat de hele zaak opnieuw bekeken moest worden. Justitie vindt bovendien dat Liander mede verantwoordelijk was voor de gebeurtenissen en de gevolgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel