Gemeente Urk vrijgesproken van schuld gasexplosie Grote Fok

URK • Ma 16 januari 2023 | 13:02 • Maandag 16 januari 2023 | 13:02

De gemeente Urk en netbeheerder Liander zijn in hoger beroep vrijgesproken van schuld bij een gasexplosie op Urk. Bij de ontploffing raakte in 2016 een woningblok van zes huizen zwaar beschadigd maar er raakte niemand gewond. De betrokken aannemer heeft volgens het gerechtshof onzorgvuldig gehandeld en kreeg een boete van 40.000 euro. De helft van dat bedrag is voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De explosie gebeurde op 3 juni 2016. Bij werkzaamheden aan het riool bij de Grote Fok werd een gasleiding geraakt. Het gas stroomde via het riool de woningen binnen en ontplofte. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de aannemer schuld aan het incident. Zo raadpleegde het bedrijf geen kaarten en werd de gasleiding aangezien voor een waterleiding.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde twee jaar geleden dat ook de gemeente Urk schuldig was, maar daar komt het hof nu op terug. Dat vindt dat de gemeente niets te verwijten valt, omdat de aannemer op de dag van de explosie vooral op eigen houtje handelde en de gemeente daar verder niet bij betrokken was. Netbeheerder Liander werd ook twee jaar geleden al vrijgesproken.

Schadevergoeding
Bij de rechtszaak in 2020 werden de gemeente Urk en de aannemers veroordeeld tot het betalen van in totaal bijna 70.000 euro schadevergoeding aan de bewoners van de betrokken huizen aan de Grote Fok. Het hof heeft nu bepaald dat de slachtoffers van de gasexplosie niet-ontvankelijk zijn. Een eventuele schadevergoeding zal nu via een civiele rechtszaak afgedwongen moeten worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel