Gedupeerde gasexplosie gaat niet meer achter schadevergoeding aan: 'Het is klaar'

URK • Ma 16 januari 2023 | 17:43 • Maandag 16 januari 2023 | 17:43

Gedupeerde Femmie Koffeman gaat geen schadevergoeding meer vragen na de gasexplosie op Urk zeven jaar geleden. Ze raakte haar huis kwijt en zit nog altijd 40.000 euro in de schulden. Na de uitspraak van de rechtbank krijgt ze geen vergoeding. Ze ziet geen reden om die via een civiele zaak alsnog te eisen. "Dat gaan we niet doen. Waar moet ik het van betalen?"

Volgens het hof in Leeuwarden heeft een betrokken aannemer in 2016 onzorgvuldig gehandeld bij een gasexplosie in woningen aan de Grote Fok. De aannemer was volgens het OM nalatig, omdat hij geen kaart heeft geraadpleegd bij het graven, en een geraakte gasleiding heeft aangezien voor een waterleiding. De aannemer wil niet reageren op de uitspraak van de rechter. Gemeente Urk en netbeheerder Liander werden mandaag vrijgesproken van betrokkenheid.

De aannemer moet een boete betalen van 40.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Een schadevergoeding zit er voor de gedupeerden op dit moment dus niet in. En dat vindt Femmie Koffeman belachelijk. "Die boete gaat naar de staatskas en wij krijgen nul komma nul. Dat valt heel erg tegen." Volgens de rechter kunnen Koffeman en alle andere gedupeerden een civiele zaak aanspannen tegen de aannemer, de gemeente of Liander om toch een schadevergoeding te krijgen, maar dat gaat Koffeman dus te veel geld kosten.

Voor haar is de zaak hiermee afgedaan. "Ik wil het maar afsluiten. Het is nu bijna zeven jaar geleden gebeurd. We moeten door, het is klaar."

'Geen polonaise' in het gemeentehuis
Wethouder van Urk Nathanaël Middelkoop reageert opgelucht dat de gemeente in hoger beroep niet schuldig is bevonden. "Maar het is niet zo dat we op dit moment de polonaise lopen. Daar is dit een te trieste gebeurtenis voor."

Middelkoop maakt zich zorgen om het lot van de gedupeerden. Hij geeft aan dat er binnen de gemeente al een hoop geleerd is van het ongeval. Ook zegt hij in gesprek te zijn met de gedupeerden. "Ik denk dat het de wens is van alle partijen, dat dit boek dicht kan. Want het is een heel lelijk boek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel