Met nieuwe 'regelstations' wil Liander ruimte creëren op het stroomnet

NOORDOOSTPOLDER • Di 17 januari 2023 | 17:11 • Dinsdag 17 januari 2023 | 17:11

Met twee nieuwe 'regelstations' en ongeveer vijftig nieuwe transformatorhuisjes wil netbeheerder Liander meer ruimte creëren op het stroomnet in Noordoostpolder. Momenteel staan bedrijven in de polder en op Urk namelijk in de rij om aangesloten te worden op elektriciteit. In 2026 moeten alle werkzaamheden klaar zijn.

Via zo'n nieuw regelstation wordt elektriciteit vanuit het verdeelstation in Emmeloord verder verspreid over een deel van Noordoostpolder en Urk. De eerste staat op Urk, en is in december al opgeleverd. Aan de tweede, in Tollebeek, wordt nu de laatste hand gelegd. "We gaan de komende tijd nog heel veel kabels aanleggen", vertelt Geert Wijnen, regiomanager Friesland en Noordoostpolder bij Liander. "Dat gaat over ongeveer 250 kilometer. Dat is echt wel een grote investering."

Het nieuwe regelstation op Urk heeft al gezorgd dat 33 bedrijven van stroom voorzien kunnen worden. Een van die bedrijven is woonzorgcentrum De Hofstee. Zij moesten tot begin dit jaar dieselgeneratoren gebruiken om elektriciteit op te wekken, maar dat is nu dus niet meer nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel