Schiphol heeft genoeg stikstofrechten gekocht voor natuurvergunning

FLEVOLAND • Do 19 januari 2023 | 16:00 • Donderdag 19 januari 2023 | 16:00

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten gekocht om de natuurvergunningen te krijgen die nodig zijn voor de luchthaven zelf en voor Lelystad Airport. De Schiphol Group bevestigt een bericht van NRC dat de stikstofrechten van in totaal 12 boerenbedrijven in de omgeving van beide luchthavens zijn gekocht.

Van acht veehouders zijn alleen de uitstootrechten overgenomen, vier agrarische bedrijven zijn volledig opgekocht. Dat zou meer dan genoeg zijn om de uitstoot van de luchtvaart te compenseren in de natuurgebieden rond Schiphol en Lelystad. Schiphol gaat nu een natuurvergunning aanvragen voor de beide luchthavens.

De Schiphol Group is aan de overname van de stikstofrechten en de aankoop van de boerderijen 20 tot 25 miljoen euro kwijt, meldt NRC. Het gaat om veehouders in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Schiphol wil de vier gekochte boerderijen op termijn weer afstoten.

Toetsing stikstofcijfers
Over de situatie van Lelystad Airport zegt een woordvoerder: "We gaan met deze stikstofrechten de aanvraag opnieuw indienen. Wanneer precies is nog niet bekend. We gaan onze berekeningen eerst nog extern laten toetsen.
Het is allemaal onderdeel van één en dezelfde aanvraag. Dit komt voort uit aanvullende vragen op basis van de aanvraag die we hebben ingediend."

De uitkoop van boerenbedrijven voor de stikstofrechten door ondernemingen en overheidsdiensten is omstreden. Eind vorig jaar ontstond onder meer in de Tweede Kamer een discussie daarover. De Kamer riep Schiphol uiteindelijk op om te stoppen met de uitkoop. Ook bleek eerder deze maand dat de provincie Flevoland heeft geprobeerd om met Schiphol af te stemmen met welke boeren zou worden onderhandeld. Dat zou in strijd met het mededingingsrecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel