Kamer: kabinet moet opkopen boeren door Schiphol tegengaan

LELYSTAD • Di 6 december 2022 | 16:53 • Dinsdag 6 december 2022 | 16:53

Het kabinet moet voorkomen dat Schiphol Group (nog meer) boeren uitkoopt om stikstofruimte te verwerven voor Lelystad Airport en Schiphol. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich achter een oproep hiertoe van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Maandag werd bekend dat het concern met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt.

Schiphol Group benadert boeren met een bod om op deze manier de stikstofruimte van de boeren over te kopen. Voor beide luchthavens is een geldige natuurvergunning nodig. Daarvoor moet de stikstofuitstoot omlaag. Maar het zelf uitkopen van boeren is een bekritiseerde gang van zaken: het kabinet wil zelf straks het eerste recht op de koop van stikstofrechten. Vooralsnog is de praktijk dus nog wel volgens de regels. Schiphol is niet verzocht om hiermee te stoppen, zeiden ministeries eerder deze week.

Indiener van de oproep Suzanne Kröger van GroenLinks noemt het "onbegrijpelijk dat het kabinet geen regie pakt bij de opkoop van stikstofruimte. En zich nota bene laat verrassen door de Schiphol Group." De Staat heeft immers meer dan twee derde van de aandelen van het concern in handen.

Wildwestpraktijken
Kamerleden van verscheidene partijen reageerden maandag verontwaardigd op het nieuws dat Schiphol zelf boeren benadert. PvdA'er Joris Thijssen noemt de actie "onacceptabel" voor zijn partij. "Het bouwen van huizen is toch echt belangrijker dan een nieuw vliegveld openen in tijden van een klimaatcrisis."

Kamerlid Derk Boswijk van het CDA spreekt van "wildwestpraktijken". Er moeten wat hem betreft "direct maatregelen" worden genomen zodat het herstel van de natuur en de legalisatie van zogenoemde PAS-melders (bedrijven die buiten hun eigen schuld om zonder milieuvergunning zitten) voorrang krijgen. Een voorstel van de BBB, de SGP en het CDA waarin het kabinet wordt gevraagd "een halt toe te roepen aan de stikstofjacht op boeren voor snelwegen en luchtvaart" werd ook aangenomen.

Dinsdagmiddag en -avond debatteert de Kamer over de stikstofaanpak van het kabinet en andere aspecten van het landbouwbeleid. Voorafgaand aan dat debat zei stikstofminister Christianne van der Wal dat de actie van Schiphol gewoon volgens de regels is. En hoewel de overheid meer regie op het stikstofdossier wil, zijn bedrijven zélf verantwoordelijk voor het verminderen van de stikstofuitstoot voor een natuurvergunning, benadrukte de bewindsvrouw. Over de aangenomen moties gaat zij in gesprek met collega-ministers.

Dubbelzuur
Maandagavond liet landbouworganisatie LTO Noord weten te balen van de praktijken van de Schiphol Group: "Het lijkt er op dat wie het meeste geld heeft de vergunning kan regelen", aldus woordvoerder Nico Verduin. "De 150 PAS-melders in Flevoland zitten al drieënhalf jaar in onzekerheid", vertelt Verduin. "En die zien nu de ruimte die we zélf binnen de landbouw nodig hebben, weggehaald worden door andere partijen. En dat is dubbelzuur."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel