LTO Noord baalt van boerenopkoop-praktijken Schiphol voor Lelystad Airport

FLEVOLAND • Di 6 december 2022 | 6:15 • Dinsdag 6 december 2022 | 6:15

De land- en tuinbouworganisatie LTO Noord keurt het af dat Schiphol Group boeren kan uitkopen om zo meer stikstofruimte te creëren. Schiphol hoopt via deze weg Lelystad Airport alsnog te kunnen openen. Maar volgens Nico Verduin van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord ontstaan met dit soort initiatieven 'wildwestpraktijken'.

"Het lijkt er op dat wie het meeste geld heeft de vergunning kan regelen", aldus Verduin. "En dat is natuurlijk geen eerlijke praktijk." Ook de uitruil van de zogeheten boeren-stikstof voor de industriële stikstof, volgens deskundigen totaal verschillende soorten, zit de LTO-voorman dwars. "De ammoniak-stikstof van de boeren komt in de natuur voor, is een veilige stikstof die 'vermestend' werkt bij planten", zo legt Verduin uit. "De industrie-stikstof hangt in de lucht en vormt een risico voor onze gezondheid. Het zijn totaal verschillende soorten stikstof die een verschillende impact hebben en ook helemaal niet inwisselbaar zijn."

'Dubbelzuur voor de PAS-melders'
Ondertussen zien de zogeheten PAS-melders, boerenbedrijven die vanwege hun stikstof-uitstoot in grote onzekerheid over hun voortbestaan verkeren, met lede ogen aan hoe de felbegeerde stikstof-ruimte door partijen als Schiphol wordt ingepikt. "De PAS-melders zitten al drieënhalf jaar in onzekerheid", vertelt Verduin. "En die zien nu de ruimte die we zélf binnen de landbouw nodig hebben, weggehaald worden door andere partijen. En dat is dubbelzuur." In Flevoland zijn er zo'n honderdvijftig PAS-melders. Verduin staat in nauw contact met hen en ziet de impact die de situatie op deze boeren heeft. "We zien dat daar heel veel boosheid zit over het feit dat dit soort opkooppraktijken niet stoppen", aldus Verduin. "We vinden dit wel een hele trieste zaak worden onderhand."

'Selectieve omarming' rapport Remkes
Verduin pleit er verder voor het advies van Johan Remkes op te volgen waarin staat dat eerst de PAS-melders worden vergund én dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen boeren-stikstof en industrie-stikstof. "Het kabinet heeft het rapport van Remkes omarmd", aldus Verduin: "Maar het lijkt er nu op dat het kabinet heel veel ruimte biedt om toch dit soort opkooppraktijken te laten plaatsvinden. Dat is wel heel selectief omarmen van het rapport van Remkes."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel