VVD en PVV enthousiast over plan voor trainingscentrum in lege gevangenis

ALMERE • Vr 20 januari 2023 | 6:18 • Vrijdag 20 januari 2023 | 6:18

De Almeerse VVD en PVV zijn enthousiast over de plannen voor een trainingscentrum in de leegstaande gevangenis in Almere Buiten. Dat bleek donderdagavond in het stadhuis waar het Tactical Training Centre een toelichting gaf op de plannen. De VVD en de PVV zijn de grootste partijen in de gemeenteraad. De overige politieke partijen hadden vooral veel vragen over het trainingscentrum.

TTC wil in het cellencomplex trainingen geven aan hulpverleners van de politie, brandweer, defensie, douane en de Belastingdienst. Het gaat dan bijvoorbeeld om schiettrainingen, rollenspellen, oefenen met voertuigen maar ook theorielessen. Het project zou in eerste instantie voor 10 mensen werkgelegenheid creëren. Volgens het Tactical Training Centre zou de Almeerse horeca er ook van kunnen profiteren aangezien er elke dag zo'n 300 deelnemers trainingen gaan volgen.

De gevangenis in Almere Buiten is volgens TTC een ideale locatie omdat het centraal in Nederland ligt. Ook is een voordeel dat er een hoge muur om het complex staat, waardoor de privacy van de trainingen gewaarborgd is. Ook hoeft er binnen weinig aangepast te worden aan de inrichting om er trainingen te kunnen geven. Het gebouw zou tussen de 5 en 10 miljoen euro moeten kosten.

Het pand is in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf, die bepaalt wat er met de voormalige Penitentiarie Inrichting gaat gebeuren. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onlangs aangegeven het gebouw te willen gebruiken om er asielzoekers op te vangen. TTC was daardoor verrast, omdat ze al sinds de zomer van 2021 in gesprek waren met het Rijksvastgoedbedrijf om het pand te kopen. TTC heeft mede daardoor contact gezocht met de Almeerse politiek om het plan toe te lichten.

Wat vindt de politiek van de plannen?
De fracties van de VVD, D66, Leefbaar Almere, de PVV en AP/OPA vonden het interessant om over de plannen te praten, maar de politici realiseerden zich wel dat ze weinig te zeggen hebben over de toekomst van de lege gevangenis, omdat het gebouw niet van de gemeente is.

De Almeerse gemeenteraad heeft wel invloed op eventuele wijzigingen van het bestemmingsplan. Die wijzigingen zijn nodig als het pand niet meer de functie 'gevangenis' heeft. De fracties van de VVD en de PVV gaven donderdagavond al aan dat de voorkeur liever uitgaat naar een trainingscomplex dan naar de opvang van asielzoekers.

De VVD doet binnenkort een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders om met het Rijk om tafel te zitten en het plan voor een trainingscentrum te bespreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel