'Verkennend gesprek' over opvang asielzoekers in leegstaande gevangenis

ALMERE • Ma 17 oktober 2022 | 15:45 • Maandag 17 oktober 2022 | 15:45

'Een verkennend gesprek.' Zo omschrijft de gemeente Almere het overleg dat afgelopen vrijdag plaatsvond met staatssecretaris Eric van der Burg. Onderwerp was de mogelijke opvang van asielzoekers in de leegstaande gevangenis in Almere Buiten. Over het verloop van het gesprek wil de gemeente verder niks kwijt.

Veiligelanders
Het ministerie van Justitie en Veiligheid ziet in de voormalige Penitentiaire Inrichting een geschikte plek voor de opvang van 'veiligelanders'. Dat zijn asielzoekers met weinig kans op een verblijfstatus, omdat ze uit een veilig land komen.

Ook voor zogenoemde 'Dublin-claimanten' kijkt het ministerie naar de leegstaande gevangenis in Almere. Dit betreft asielzoekers die op basis van de zogeheten Dublin-verordening in een ander land asiel hadden moeten aanvragen.

'Reden tot zorg'
"Dit verzoek geeft ons reden tot zorg", zo schreef het Almeerse college van B en W eind vorige week in een brief aan raadsleden. Toch is het volgens het college verstandig om het gesprek aan te gaan met het ministerie.

Het Rijk kan de gemeente namelijk buitenspel zetten en de opvang doordrukken, ook al zou de gemeente daar tegen zijn. Het feit dat het gevangenisgebouw in Almere Buiten eigendom is van het Rijk speelt daarin mee.

Op de vraag wat de zorgen precies zijn wil het college geen antwoord geven. 'We houden het bij de raadsbrief van afgelopen week', zo is de boodschap. Over een paar weken wordt het gesprek met staatssecretaris Van der Burg voortgezet, zo geeft een woordvoerder van de gemeente aan. Tot die tijd wil het college nog niks over het onderwerp kwijt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel