Lege gevangenis blijft in beeld voor opvang asielzoekers

ALMERE • Vr 14 oktober 2022 | 15:48 • Vrijdag 14 oktober 2022 | 15:48

De leegstaande gevangenis in Almere Buiten blijft in beeld voor de opvang van asielzoekers. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Eric van den Burg aan het college van burgemeester en wethouders van Almere.

In augustus werd al bekend dat verschillende gebouwen in Flevoland, waaronder de Penitentiaire Inrichting, mogelijk konden worden aangewezen als asielzoekerscentrum. In de brief van de staatssecretaris aan het college doet Van den Burg nu het verzoek aan het college om in gesprek te gaan over 'de mogelijke inzet van dit gebouw als procesbeschikbaarheidslocatie' (PBL).

In de gevangenis zouden twee specifieke groepen asielzoekers kunnen worden opgevangen. Het gaat om zogenoemde 'veiligelanders' en de 'Dublin-claimanten'. Veiligelanders zijn asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning in Nederland, omdat zij uit een land komen dat volgens de overheid een veilig land is. De Dublin-claimanten zijn asielzoekers die op basis van de Dublin verordening in een ander land asiel hadden moeten vragen. Die verordening regelt welke staat in Europa verantwoordelijk is voor behandeling van een asielverzoek. In de PBL-opvang geldt een sober opvangregime en de regel dat de asielzoekers altijd beschikbaar zijn om door de asielprocedure te gaan, schrijft Van den Burg.

Gevangenisgebouw is Rijksvastgoed
De staatssecretaris is nu op zoek naar zo'n locatie, schrijft hij in de brief aan het Almeerse college. Volgens hem zou de PI in Almere Buiten een geschikte locatie kunnen zijn, mede gezien de opzet van het terrein, het gebouw en de ligging ten opzichte van de bewoonde wereld. Bovendien is het pand ook in het bezit van het Rijk, schrijft Van den Burg.

College: 'verzoek geeft reden tot zorg'
Het Almeerse college van burgemeester en wethouders schrijft in een brief aan de raad onlangs benaderd te zijn door de staatssecretaris. "Het verzoek geeft ons reden tot zorg, maar wij zijn tot de conclusie gekomen dat het verstandig is om met het ministerie [van Justitie en Veiligheid, red.] in gesprek te gaan", aldus het college.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel