Militair trainingscentrum wil nieuwe locatie in PI Almere

ALMERE • Do 1 december 2022 | 22:52 • Donderdag 1 december 2022 | 22:52

De leegstaande gevangenis in Almere Buiten moet worden gebruikt als trainingscentrum voor onder meer eenheden van Defensie, Politie, Douane en de Belastingdienst. Dat wil het Tactical Training Center (TTC), dat trainingen biedt aan deze instanties. Het centrum vraagt de Almeerse gemeenteraad daarom in gesprek te gaan over zijn plannen.

Door een tekort aan trainingsfaciliteiten in Nederland en Europa, moeten trainingen nu vaak in het buitenland worden gehouden. Dat zorgt voor hoge jaarlijkse uitgaven die kunnen worden vermeden, omdat de PI Almere Buiten volgens het TTC geschikt voor de opleidingen. Daarom heeft de trainingsorganisatie een plan bij de gemeente Almere ingediend, waarin uitgelegd wordt wat er onder meer volgens het centrum mogelijk is. De toenemende vraag naar capaciteit komt volgens TTC door de afkeuring van bestaande trainingslocaties en stagnering van de bouw voor nieuwe locaties.

Het TTC denkt dat de nieuwe oefenfaciliteit een uitkomst is voor meerdere overheidsdiensten:

Justitie
Korps Commando Troepen
Dienst Speciale Interventies
Korps Mariniers
Politie
Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten
Belastingdienst
Luchtmobiele Brigade
Douane
Dienst Vervoer en Ondersteuning
Urban Search and Rescue Team

PI Visualisatie TTC

Quick Reaction Force
Het TTC heeft al eerder met de Dienst Speciale Interventies een oefening gehouden in de gevangenis. De Almeerse PI staat al een tijd lang leeg en plannen voor een nieuwe bestemming hebben nog niet geresulteerd in een duurzame oplossing, schrijft het TTC. Volgens het trainingscentrum kan de gevangenis met kleine aanpassingen ruimte bieden aan trainingen voor diverse overheidsinstanties. Ook zou het nieuwe trainingscentrum ondersteuning kunnen bieden aan de nieuw te bouwen hoogbeveiligde rechtbank in Lelystad. Zo zou er bijvoorbeeld een zogenoemd 'Quick Reaction Force' ingesteld kunnen worden, die huist in de lege Almeerse PI.

Daarnaast noemt het TTC een aantal voordelen voor de omgeving. Zo zou er een verhoogde operationele waakzaamheid in de omgeving komen, actieve beveiliging, wordt er werkgelegenheid geboden en komt er een nauwe samenwerking met de gemeente.

Strakke planning
TTC heeft al een strakke planning gemaakt, waarbij het ervan uit gaat dat er deze maand nog kan worden begonnen met de opzet en uitwerking. Dan kan de eerste fase van gebruik in juni starten. Het pand moet over een jaar helemaal klaar zijn.

PI Visualisatie TTC

Ook Rijk geïnteresseerd
Eerder bleek dat ook het Rijk plannen heeft om de PI in gebruik te nemen. Uit een brief van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) bleek dat er met de gemeente gesproken wordt over de opvang van twee groepen asielzoekers. Het gebouw is overigens ook het eigendom van het Rijk.

Het gaat om de zogenoemde 'veiligelanders' en 'Dublin-claimanten'. 'Veiligelanders' zijn asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning in Nederland, omdat zij uit een land komen dat volgens de overheid een veilig land is. De 'Dublin-claimanten' zijn asielzoekers die op basis van de Dublin-verordening in een ander land asiel hadden moeten aanvragen. Die verordening regelt welke staat in Europa verantwoordelijk is voor behandeling van een asielverzoek.

Over het verloop van het gesprek wilde de gemeente destijds verder niks kwijt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel