Chauffeur met 600.000 xtc-pillen vecht straf aan, 'eerste verhoor deugde niet'

ALMERE • Vr 20 januari 2023 | 19:06 • Vrijdag 20 januari 2023 | 19:06

Een vrachtwagenchauffeur uit Turkije die in 2021 bij Zeewolde werd aangehouden met 600.000 xtc-pillen en daarvoor 3,5 jaar cel kreeg, blijft er in hoger beroep bij dat hij onschuldig is. De 51-jarige man bekende bij zijn arrestatie, maar trok die verklaring later in. Zijn advocaat benadrukte vrijdag dat het eerste verhoor niet volgens de regels is gegaan.

De vrachtwagen met drugs werd op de avond van 22 juni 2021 aan de kant gezet. Hij was even daarvoor vertrokken vanaf het bedrijfsterrein aan de Prieelvogelweg bij Almere Hout. Het viel agenten op dat de loods van waaruit de vrachtwagen kwam gereden, relatief klein was voor een voertuig van ruim zeventien meter. Dat de personen bij het pand een gespannen indruk maakten, wekte nog meer argwaan. De agenten volgden de vrachtwagen en dwongen hem bij Zeewolde tot stoppen.

'Vormfouten'
De chauffeur bekende ter plekke. De man gaf toe dat hij geld zou krijgen voor het drugstransport. Hij had de rit geaccepteerd vanwege zijn schulden. Maar dit heeft hij gezegd in afwezigheid van een advocaat en zonder dat er een hulpofficier van justitie was ingeschakeld, zei de raadsman van de chauffeur vrijdag in het gerechtshof in Leeuwarden. Het eerste verhoor had volgens hem - gezien de vaste procedures bij dergelijke grote drugsvangsten - ook niet langs de weg, maar op een politiebureau moeten gebeuren.

"Onherstelbare vormfouten op het moment suprême voor het Openbaar Ministerie", aldus de advocaat. Hij vindt dat het eerste verhoor niet als bewijs kan dienen. Vrijspraak is dan onvermijdelijk, zo beredeneert de raadsman. Volgens hem is er namelijk geen enkel ander bewijs. Zo zou er geen sporenonderzoek zijn verricht.

Eerste verhoor
Op verzoek van de advocaat verschenen twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding, in het hof. Een van hen vertelde dat de chauffeur vrij snel veel "plusjes" had. Zo bleek de oplegger leeg ("niet rendabel") en kon de man geen goede vervoersdocumenten overleggen. Kijkend in de oplegger wist de agent helemaal dat het niet in de haak was. "De voorkant was zo afwijkend, dat kon ik van 500 meter ook wel zien." In een verborgen ruimte van tien centimeter vond de politie de pillen. De straatwaarde wordt geschat op 2,5 miljoen euro.

Volgens de agent is de chauffeur ter plekke alleen bevraagd volgens de Wet Wegenverkeerswet. De pillen bleven daarbij buiten beschouwing. "Het ging over de vervoersdocumenten", aldus de agent. "Ik wilde zijn rit analyseren en was er niet voor de drugs." De chauffeur zou uit zichzelf hebben verklaard over de pillen. De advocaat stelt dat de betrokken agenten wisten dat het een grote drugsvangst was. Dan zijn een aantal zaken, zoals het verhoren in het bijzijn van een advocaat, volgens hem verplicht. "De vlieger van de Wet Wegenverkeerswet gaat niet op."

OM vindt straf passend
Zeker omdat de chauffeur ook een kwetsbare verdachte is, ging de raadsman verder. Hij liet de rechters van het hof een lijst zien met zware medicatie die de chauffeur gebruikt, onder andere tegen depressies en suïcidale gedachten. De chauffeur verklaarde dat hij destijds last had van waanideeën.

Bij de advocaat-generaal van het OM bestaat geen enkele twijfel. Met het verhoor is volgens hem niks mis. Op de agenten had de Turkse man ook geen verwarde indruk gemaakt. De aanklager vindt de straf die de rechtbank in Lelystad in 2022 oplegde dan ook passend: 3,5 jaar cel en een boete van 10.820 euro.

"Ik ben al 24 jaar internationaal chauffeur en heb hier niks mee te maken", zei de man om wie het allemaal draaide. "Ik heb 35 dozen met textiel bij de loods gebracht." Het transport was begonnen bij een grensplaats in Turkije. Volgens de chauffeur zat de wagen toen vol. Hij had in onder meer Hongarije, Roemenië, Oostenrijk, Duitsland en zes adressen in Nederland spullen afgeleverd. De 51-jarige Turk had een andere man als bijrijder, een onervaren chauffeur die van hem kon leren. Deze man zat ten tijde van de aanhouding in een hotel in Zwolle. Hij werd niet vervolgd door het OM, net als vier andere personen die enige tijd in beeld waren.

Het hof doet op 3 februari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel