Broers vrijgesproken van dodelijke steekpartij

ALMERE • Ma 23 januari 2023 | 11:19 • Maandag 23 januari 2023 | 11:19

Twee broers van 29 en 26 jaar zijn maandag vrijgesproken van het doodsteken van Fanuel Berika op een parkeerterrein aan de Breskensweg in de Almeerse Stedenwijk. Er is onvoldoende bewijs dat de mannen uit Almere en Houten verantwoordelijk zijn voor de fatale steekwonden waaraan het 26-jarige slachtoffer is overleden. Wel veroordeelt de rechter het tweetal tot een celstraf van één jaar voor openlijke geweldpleging. Het jongere broertje van het tweetal is veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Hij was destijds minderjarig.

Het OM eiste tien jaar cel tegen de broers. Op het mes waarmee het slachtoffer werd gestoken, is geen DNA van de drie broers gevonden. Wel is er DNA van een onbekend persoon gevonden. Uit getuigenverklaringen is gebleken dat niemand één van de broers met het mes heeft gezien. Uit het sectierapport blijkt dat het slachtoffer zeven keer gestoken is, onder meer in zijn borst en arm.

De steekpartij met dodelijke afloop vond plaats in augustus 2020 na een verjaardagsfeest in Club Paragon. Er ontstond ruzie, nadat het slachtoffer het jongste broertje sloeg. Volgens het OM was er al langer sprake van een slechte verhouding, omdat Ferika een relatie had met een zus van de verdachten. Het lukte omstanders om de ruzie te sussen. Niet veel later ontstond er een nieuwe vechtpartij. Meerdere mensen, waaronder de drie broers, verzamelden zich rondom de auto van het slachtoffer en begonnen hem te slaan. Toen de man uit de auto kwam, ging de vechtpartij verder. De man is dezelfde nacht aan zijn verwondingen overleden.

'Slachtoffer kon geen kant op'
Het slachtoffer kon tijdens de vechtpartij geen kant op doordat hij in zijn auto zat, aldus de rechtbank. Hoewel de broers niet veroordeeld worden voor de messteken, waren zij wel betrokken bij het geweld waaraan het slachtoffer uiteindelijk is overleden. Dit heeft invloed op de strafeis. Omdat de broers lange tijd in voorarrest zaten, waren de verdachten alweer op vrije voeten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel