GroenLinks vraagt minister om nationaal verbod varend ontgassen

FLEVOLAND • Ma 23 januari 2023 | 12:47 • Maandag 23 januari 2023 | 12:47

GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zo snel mogelijk een nationaal verbod instelt op het varend ontgassen. De partij dient daarvoor dinsdagmiddag een motie in.

Aanleiding is het nieuws van Omroep Flevoland en het NRC dat opeenvolgende ministers de Tweede Kamer keer op keer verkeerd hebben geïnformeerd, door te zeggen dat varend ontgassen niet verboden kan worden in Nederland. Onderzoekers stellen dat dat wel kan.

'Landelijke regels zorgen voor duidelijkheid'
Het ontgassen - dat veelvuldig gebeurt voor de kust van Flevoland - wordt gedaan door binnenvaarttankers die na het lossen de tanks leegblazen om die stoffen kwijt te raken en schoon te zijn voor een nieuwe lading. In 2021 bleek dat het ontgassen voor de kust van Flevoland jaarlijks tussen de 100 en 400 keer voorkomt.

Eind vorig jaar maakte gedeputeerde Gebke van Gaal bekend dat er vanaf het voorjaar in Flevoland meer controles komen, maar Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks wil dat er ook landelijk regels komen: "Op provinciaal niveau zijn er al strengere regels, alleen doet de rijksoverheid heel ingewikkeld over dat handhaven. Volgens mij moet de minister ook gewoon zeggen: 'We gaan echt nationaal dat handhaven. We gaan juist samen met de provinciebesturen zorgen dat we die regels zo snel mogelijk in heel Nederland ingesteld hebben'." Wat haar betreft moet dat nog dit jaar gebeuren. Dat geeft volgens het Kamerlid niet alleen duidelijkheid aan de lokale en regionale overheden, maar ook aan bedrijven.

De motie wordt eind dinsdagmiddag ingediend tijdens een Tweede Kamerdebat over maritieme zaken. Kröger verwacht dat er veel steun voor is: "Ja eigenlijk wel, want volgens mij is het onbeschrijfelijk dat dit nog niet gewoon geregeld is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel