Varend ontgassen binnenvaarttankers wordt vanaf nu aangepakt

FLEVOLAND • Do 15 december 2022 | 14:36 • Donderdag 15 december 2022 | 14:36

Er komen meer controles op vaarroutes door Flevoland om het varend ontgassen door binnenvaartschepen te signaleren en ook aan te pakken. Dat heeft gedeputeerde Gebke van Gaal donderdag aan Provinciale Staten laten weten. Bij varend ontgassen worden giftige dampen uit het ruim van binnenvaarttankers geblazen, zodat deze weer schoon zijn als er een volgende lading in moet.

Omroep Flevoland meldde vorig jaar dat jaarlijks voor de kust van Flevoland tussen de 100 en 400 keer kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttanker werden vrijgelaten op het IJsselmeer. Het nieuws leidde tot opschudding en politieke vragen. Overheden stelden aanvankelijk dat optreden lastig was, vanwege het gebrek aan controleurs, omdat niet duidelijk was wie op moet treden en omdat er nog geen Europese afspraken voor de aanpak van ontgassen waren. Maar uit de brief van de gedeputeerde blijkt dat ontgassers nu toch collectief zullen worden aangepakt.

Vanaf komend voorjaar controles
De omgevingsdienst, de politie te water, havendiensten en het waterschap zullen vanaf komend voorjaar alert zijn op schepen die varend ontgassen. Ook komen er elektronische snuffelpalen langs het water die ontgassen in een vroeg stadium ontdekken.

Wanneer er een melding komt van een schip dat giftige gassen vrij laat, zullen Rijkswaterstaat of de Inspectie Leefomgeving en Transport tegen de schipper optreden. Verder komen er gezamenlijke toezichtsacties en zullen de verschillende handhavers hetzelfde type proces verbaal gaan uitschrijven, zodat veelvuldige ontgassers sneller zullen opvallen.

Ook elders meer controle
Volgens de gedeputeerde zal het toezicht ook voor de kust van de provincies Noord-Holland, Overijssel, Friesland en Groningen worden opgevoerd, om te voorkomen dat tankers in het vervolg daar hun ruimen gaan schoonblazen.

Workshops voor handhavers
Volgens de provincie hebben handhavers die tegen ontgassers moeten optreden de afgelopen tijd workshops gevolgd om hun kennis te vergroten. Ook zijn er uniforme handhavingsafspraken gemaakt.

De provincie gaat de komende tijd ook kijken wat er nodig is om dampverwerkingsinstallaties grootschaliger te kunnen inzetten om tanks van schepen schoon te maken. Deze mobiele systemen zijn al beschikbaar als veilig en schoon alternatief voor het varend ontgassen, maar het is lastig om er een vergunning voor af te geven, omdat dit strijdig is met Europese afspraken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel