Provincie opgetogen dat ontgassen verboden kan worden

FLEVOLAND • Di 24 januari 2023 | 6:11 • Dinsdag 24 januari 2023 | 6:11

Gedeputeerde Gebke van Gaal (GroenLinks) van de provincie Flevoland is opgetogen over het rapport dat aantoont dat de landelijke overheid wel degelijk het varend ontgassen kan verbieden en dat waarschijnlijk zelfs moet doen.

Binnenvaartschepen die chemische stoffen zoals olie vervoeren moeten soms na het lossen ook de overgebleven damp kwijt. Dit doen ze door met ventilatoren de giftige dampen tijdens het varen naar buiten te blazen. Dit gebeurt ook voor de Flevolandse kust en is potentieel gevaarlijk voor mensen en slecht voor de natuur.

"Ik denk dat het een steun in de rug is en denk dat het een mooi inzicht is dat we het ontgassen kunnen stoppen, dat het wél mogelijk is. Het rapport laat zien dat er meer wetgeving is dan de regels die steeds werden aangehaald om het ontgassen niet te kunnen verbieden op onder andere het Markermeer hier bij Flevoland."

Gedeputeerde Gebke van Gaal

De gedeputeerde en haar voorganger Cora Smelik maken zich al lange tijd hard om het ontgassen te verbieden en daar ook op te handhaven. Zij blijven er als aanjagers bij andere provincies en landelijke overheid op hameren dat er echt iets moet veranderen.

Hoewel ook de provincie altijd te horen heeft gekregen dat een verbod niet haalbaar is omdat Europese afspraken ontbreken voelt de gedeputeerde zich niet voorgelogen. "Ik vind voorgelogen grote woorden, inclusief het ministerie zelf. Ik ben heel blij dat het rapport aantoont dat het verbieden van het varend ontgassen kan."

Een binnenvaarttanker

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel