Kleine opkomst protestactie tegen verslaafdenopvang in Almere Poort

ALMERE • Vr 27 januari 2023 | 0:55 • Vrijdag 27 januari 2023 | 0:55

Nog geen vijftien mensen demonstreerden donderdagavond voor het stadhuis van Almere tegen de komst van verslaafdenopvang Domus van het Leger des Heils in Almere Poort. De bijeenkomst met veel gefluit werd georganiseerd door de stichting Bezwaar Wooncomplex Verslaafden.

In december 2021 werd bekend dat de gemeente de opvang van verslaafden die psychiatrische zorg nodig hebben, wilde verhuizen van Almere Stad naar Poort. De omwonenden voelden zich overvallen door de mededeling en startten een petitie. Die werd honderden keren ondertekend.

Ook al is het besluit over Domus al genomen, de omwonenden blijven strijdbaar tegen de komst ervan. Volgens Natasja Chandi-Oemrawsingh van de stichting Bezwaar Wooncomplex Verslaafden is er geen inspraak geweest over de verplaatsing van Domus. De inwoners worden alleen geïnformeerd, en vervolgens weggezet als mensen die zeuren, stelt ze. "We zijn helemaal niet tegen de mensen die in Domus wonen, maar tegen de voorgenomen locatie." Volgens haar gaat het daarbij vooral om de veiligheid.

Drugsdealers
Bij de actievoerders leeft ook de angst dat de drugsdealers die zich nu in Almere Stad bevinden meeverhuizen naar Almere Poort. Daar zitten de omwonenden al helemaal niet op te wachten.

De verwachting was dat zo'n 200 inwoners van Poort naar de demonstratie zouden komen, maar uiteindelijk waren het iets meer dan een dozijn. Chandi-Oemrawsingh vindt dat geen bewijs dat de kwestie niet meer leeft in de wijk: "We hebben wel echt een achterban van meer dan 700 man, die hier wat over te zeggen hebben. Alleen zij doen het op een andere manier."

Tussen de demonstranten bevond zich ook de 89-jarige Jo Bosma van het Leger des Heils. Hij wilde de bijeengekomen mensen uitleggen dat ook de verslaafden een plek nodig hebben om geholpen te worden. Bosma kan putten uit meer dan 30 jaar ervaring in vier grote steden waarbij hij de begeleiding deed van thuislozen. Sommige van die opvangplekken waren gewoon midden in de wijk en dat ging volgens hem prima. Belangrijk is volgens hem dat er goed wordt gekeken naar de samenstelling van de groep en wie je plaatst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel