70 jaar na dé ramp: "Die golvende massa spookt nog wel eens door mijn hoofd"

LELYSTAD • Di 31 januari 2023 | 20:51 • Dinsdag 31 januari 2023 | 20:51

Als het over de watersnoodramp gaat, schiet het beeld van een zwarte, golvende massa water opnieuw door het hoofd van de 82-jarige Dientje Kramer uit Lelystad. Ze werd in 2017 bekend als 'het watersnoodmeisje'.

Als 12-jarig meisje maakte Dientje in 1953 de watersnoodramp mee in Zierikzee. Ze woonde destijds in het centrum van de stad, samen met haar moeder en broer. "Die nacht van 31 januari gingen de klokken luiden. We waren uit bed en ik moest van mijn moeder even buiten gaan kijken. En toen zag ik die zwarte golvende massa. We gingen toen snel naar boven met eten en een petroleumstelletje." Het water kwam een meter hoog in de woonkamer te staan. Dagen later ging Dientje Kramer met haar familie op een boot van het Rode Kruis naar Rotterdam.

Dik ingepakt en zittend op een koffer, werd ze kort voor de evacuatie uit Zierikzee gefotografeerd door een Franse fotograaf. Jaren later werd er een zoektocht gestart naar het watersnoodmeisje op die foto. Na een lange zoektocht bleek het dus te gaan om de nu 82-jarige Dientje Boot-Kramer uit Lelystad.

Dientje 70 jaar na de ramp

Trommel met geld
"Wat ik me als kind ook altijd blijf herinneren, is mijn oom. Die had een winkel. En ook hij moest met zijn vrouw vluchten voor het water. Hij kwam bij ons en had een grote blikken trommel van Van Nelle tussen zijn handen. Daar bleken allemaal guldens en rijksdaalders in te zitten. En mijn broer en ik kregen allebei een rijksdaalder uit die trommel", vertelt Dientje met een glimlach.

Weer onder zeeniveau
In 1964 kwam Dientje Boot-Kramer met haar man naar Lelystad. "Ik besefte me niet dat we hier toen ook onder de zeespiegel kwamen wonen. Maar ik voelde me wel veilig. De Afsluitdijk was er al natuurlijk. En de dijken hier waren stevig en hoog genoeg. Toen in '53 was dat in Zeeland niet zo en kon er zo'n verschrikkelijke ramp gebeuren", stelt Dientje. Naast het herdenken van de slachtoffers is volgens haar goed om ook stil te staan bij het belang van goede bescherming tegen het onvoorspelbare water."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel