'Lelystad Airport in beeld als opvangplek asielzoekers'

LELYSTAD • Di 31 januari 2023 | 16:45 • Dinsdag 31 januari 2023 | 16:45

Het kabinet heeft Lelystad Airport in beeld in de zoektocht naar opvangplekken voor asielzoekers. Dat schrijft De Telegraaf op basis van bronnen rondom het kabinet.

Maandag kondigde staatssecretaris Van der Burg, verantwoordelijk voor asielzaken, aan per 1 juli 19.000 extra opvangplekken nodig te hebben. Hij wil voorkomen dat asielzoekers net als vorig jaar buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Het ministerie wil bevestigen noch ontkennen dat Lelystad Airport op de lijst staat. Donderdag bespreekt de VVD-bewindsman met burgemeesters in het Veiligheidsberaad hoe dit moet worden geregeld.

Eerder gesuggereerd
Het idee om het vliegveld bij Lelystad te gebruiken voor de opvang van vluchtelingen is al eerder eens geopperd. Het vliegveld is nog niet geopend en daardoor zijn er verschillende hallen ongebruikt.

In maart riep 50PLUS Flevoland het College van Gedeputeerde Staten op om in gesprek te gaan met de Royal Schiphol Group om Oekraïners op te vangen in de hallen van Lelystad Airport.

Lege kerken
Behalve op het vliegveld van Lelystad wil het kabinet ook een beroep doen op kerken om extra opvangplaatsen te leveren. Bovendien wordt geprobeerd meer asielmigranten in al bestaande opvanglocaties te krijgen.

Of er meer locaties in Flevoland op de nominatie staan om gebruikt te worden als opvangplek, is nog niet bekend.

Reactie provincie Flevoland en Veiligheidsregio
Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het ministerie van Justitie en Veiligheid geen contact met de provincie Flevoland heeft opgenomen over dit mogelijke plan. Gedeputeerde Staten heeft om die reden geen mening over het onderwerp. Ook de veiligheidsregio Flevoland is niet benaderd door het ministerie. De instantie wil daarom niet reageren op het plan.

Schiphol Group
De Schiphol Group is de eigenaar van Lelystad Airport. Een woordvoerder laat weten dat de Schiphol Groep niet op de hoogte is van de mogelijke opvangplannen. "We begrijpen het verzoek en het belang dat er een goede opvanglocatie wordt gevonden. We hebben nog geen formeel verzoek gehad. Als dat komt, zullen we daar natuurlijk over in gesprek gaan. Onder meer met het oog op de praktische uitvoerbaarheid en onze wens om Lelystad Airport te openen voor commercieel vliegverkeer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel