50PLUS: 'Lelystad Airport inrichten voor vluchtelingen Oekraïne'

LELYSTAD • Wo 2 maart 2022 | 14:23 • Woensdag 2 maart 2022 | 14:23

De hallen van Lelystad Airport moeten per direct worden ingericht voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat vindt 50PLUS Flevoland. De partij roept het College van Gedeputeerde Staten daarom op om in gesprek te gaan met de Royal Schiphol Group.

"Binnen Europa is er vrij verkeer mogelijk voor Oekraïners en het ziet er naar uit dat het aantal oorlogsvluchtelingen dat richting ons land zal komen in de komende dagen en weken enorm zal toenemen", schrijft de partij.

De opening van Lelystad Airport is een aantal keren uitgesteld. Het plan was om de eerste vakantievluchten afgelopen november te laten starten en landen. Het is nog niet duidelijk wanneer het vliegveld opengaat en daardoor zijn er verschillende ongebruikte hallen.

Andere statenleden zeiden dinsdag al dat de provincie meer initiatief moet nemen om vluchtelingen te helpen.

Meer locaties Lelystad geschikt voor opvang
De politieke partijen D66 en GroenLinks in de gemeenteraad van Lelystad zeggen dat er meer plekken in de stad geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De partijen roepen het college van burgemeester en wethouders op die plekken in te richten voor de opvang. D66 en GroenLinks dienen daarover volgende week tijdens de raadsvergadering een motie in.

Eind vorige week heeft staatssecretaris Eric van der Burg van asielzaken gemeenten opgeroepen vluchtelingen op te vangen. De politieke partijen vinden dat Lelystad uit maatschappelijke en humanitaire overwegingen niet kan achterblijven.

Als een locatie is ingericht voor de huisvesting van Oekraïners moeten de omwonenden daarover goed worden geïnformeerd, schrijven D66 en GroenLinks. Mensen die de vluchtelingen willen helpen moeten van de gemeente ondersteuning krijgen. De motie komt op dinsdag 8 maart in stemming.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel