Asielzoekers opvangen op vliegveld goed idee? Politiek is verdeeld

LELYSTAD • Wo 1 februari 2023 | 6:28 • Woensdag 1 februari 2023 | 6:28

Flevolandse politici reageren wisselend op het nieuws dat het kabinet overweegt of de leegstaande terminal van Lelystad Airport gebruikt kan worden als opvanglocatie voor asielzoekers.

De provincie, de veiligheidsregio en de Schiphol Group willen nog niet reageren op het verhaal van De Telegraaf. Zij hebben van het ministerie namelijk nog niks gehoord over de plannen. Lokale en regionale politici reageren wél. Zij zijn verdeeld.

'Prima geschikt'
Statenlid Marc van Rooij van 50PLUS Flevoland vindt Lelystad Airport een prima locatie voor de opvang van asielzoekers. Hij zegt dat 50PLUS Flevoland al eerder een soortgelijk plan heeft voorgesteld. "In maart 2022 hebben we al gezegd dat de luchthaven prima geschikt zou zijn voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen."

De partij denkt dat het vliegveld dan ook prima kan werken voor de opvang van andere vluchtelingen. "De luchthaven staat leeg, al lange tijd en die wordt er niet beter op", zegt van Rooij. "Die locatie is zeker als tussenstation geschikt. Het is een stuk beter dan de opvang zoals die nu plaatsvindt in de voormalige brandweerkazerne in Almere."

'Kritische geluiden'
Maar in de gemeenteraad van Lelystad klinken ook kritische geluiden. Zo ziet Henk Schraa van de ChristenUnie allerlei praktische bezwaren opdoemen. "De grond is van Schiphol en niet van de gemeente. De overheid gaat daar niet over tenzij ze de boel gaan overkopen. Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Bovendien is het een plek waar hoge veiligheidseisen gelden. Dus als je hier aan gaat beginnen, zal er een hele zware beveiliging rondom die opvang moeten komen."

Wél positief is GroenLinks. "Het gebouw staat klaar, het is leeg, klaar voor gebruik", aldus fractievoorzitter Bas de Reus. "Prima optie om het pand nuttig te gebruiken. Er gaat een goede busverbinding heen, het goed bereikbaar met de auto. Daar is echt wel wat van te maken."

Uitstel of afstel?
Mocht de luchthaven beschikbaar komen voor vluchtelingen dan betekent dat wat Van Rooij van 50PLUS Flevoland betreft zeker geen afstel van de ambitie om de luchthaven te openen. "Als de plannen voor de opening van de airport door zouden gaan, dan heb je een hele andere situatie. Maar dat is verre van zeker op dit moment."

De Lelystadse VVD-fractievoorzitter Marco Boogaard houdt nog altijd wél rekening met een snelle opening van het vliegveld. Voor hem is dat dan ook reden niet aan het plan te beginnen. "De airport gebruiken als opvang versterkt alleen maar de argumenten om het niet snel open te gooien. Slecht idee dus."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel