Twee aanvragen voor islamitische begraafplaatsen in Almere
De vraag naar islamitische graven in Almere neemt toe. Zo zijn er twee aanvragen ingediend bij de gemeente voor nieuwe islamitische begraafplaatsen. Bovendien wil de huidige begraafplaats, Raza Ul Mawa in de Kruidenwijk, uitbreiden.
Bij islamitisch begraven moet er sprake zijn van eeuwige grafrust. Ook moet het lichaam op de rechterzij rusten en naar Mekka gericht zijn.
Eén van de aanvragen komt van Ettihad, het maatschappelijke platform islamitische gemeenschap. Volgens voorzitter Fariz Akkouh is de behoefte aan een islamitische begraafplaats onder Marokkaanse Almeerders erg groot. Die wens werd de afgelopen jaren steeds duidelijker door corona. Marokko hield tijdens de pandemie de grenzen gesloten, waardoor repatriëring niet mogelijk was. Marokkaanse Almeerders beseften dat ze ook in hun eigen stad begraven kunnen worden. "De grond is overal ter wereld van Allah. Dus ook in Nederland."
'We wonen hier, we leven hier; dit is ons land'
De bewustwording onder de derde generatie Marokkanen om hier begraven te worden, is toegenomen, zegt Akkouh. "Dat is gewoon de omslag die gekomen is. We wonen hier, we leven hier. Dus dit is ons land." Wat ook meespeelt, is de grote kostenpost van een begrafenis in het land van herkomst. Familieleden moeten naar Marokko reizen om daar afscheid te nemen van hun overleden familielid.
Akkouh heeft geen specifieke locatie in Almere op het oog waar de islamitische begraafplaats gerealiseerd kan worden. Volgens hem bepaalt de gemeente dat op basis van het bestemmingsplan. Omdat er ook parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden gaat Akkouh uit van een paar hectare grond.
Hoe wordt de aanleg van de begraafplaats gefinancierd?
Voor de financiering is Akkouh niet van plan om naar de bank te gaan om geld te lenen. "We rekenen op donateurs. Daarmee gaan we de grond kopen. Nabestaanden van de overledenen moeten een klein bedrag betalen voor onderhoud."
Verantwoordelijk wethouder Jesse Luijendijk zegt dat er nog voldoende ruimte is voor uitbreiding voor verschillende religies bij de twee reguliere begraafplaatsen in Almere Stad en Almere Haven. De nieuwe aanvragen worden volgens hem beoordeeld aan de hand van de regels die de gemeenteraad heeft vastgesteld.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Lelystadse woekerpolis.nl krijgt erkenning: 'Het begin waar ik jaren op gehoopt heb'
LELYSTAD •Het heeft zo'n tien jaar geduurd, maar eindelijk is er een oplossing voor gedupeerden van een woekerpolis bij verzekeraar ASR/Aegon. In totaal is er 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze week kwa...
-
Nog honderden hectares aardappels in de grond, LTO vreest voor de oogst
FLEVOLAND •Zo'n twaalf tot vijftien procent van alle aardappelen in Flevoland is nog niet gerooid. Dat is de schatting van belangenorganisatie LTO Akkerbouw. Het gaat dan om enkele honderden hectares aan akkers...
-
Terugblik: vertrekkend burgemeester Urk kreeg veel voor de kiezen
URK •De 43-jarige Cees van den Bos heeft in zijn drie jaar als burgemeester van Urk enorm veel voor zijn kiezen gekregen. Het afbranden van een GGD-testlocatie, geweld bij de Sionkerk en het aanpakken van...