Twee aanvragen voor islamitische begraafplaatsen in Almere

ALMERE • Vr 3 februari 2023 | 11:59 • Vrijdag 3 februari 2023 | 11:59

De vraag naar islamitische graven in Almere neemt toe. Zo zijn er twee aanvragen ingediend bij de gemeente voor nieuwe islamitische begraafplaatsen. Bovendien wil de huidige begraafplaats, Raza Ul Mawa in de Kruidenwijk, uitbreiden.

Bij islamitisch begraven moet er sprake zijn van eeuwige grafrust. Ook moet het lichaam op de rechterzij rusten en naar Mekka gericht zijn.

Eén van de aanvragen komt van Ettihad, het maatschappelijke platform islamitische gemeenschap. Volgens voorzitter Fariz Akkouh is de behoefte aan een islamitische begraafplaats onder Marokkaanse Almeerders erg groot. Die wens werd de afgelopen jaren steeds duidelijker door corona. Marokko hield tijdens de pandemie de grenzen gesloten, waardoor repatriëring niet mogelijk was. Marokkaanse Almeerders beseften dat ze ook in hun eigen stad begraven kunnen worden. "De grond is overal ter wereld van Allah. Dus ook in Nederland."

'We wonen hier, we leven hier; dit is ons land'
De bewustwording onder de derde generatie Marokkanen om hier begraven te worden, is toegenomen, zegt Akkouh. "Dat is gewoon de omslag die gekomen is. We wonen hier, we leven hier. Dus dit is ons land." Wat ook meespeelt, is de grote kostenpost van een begrafenis in het land van herkomst. Familieleden moeten naar Marokko reizen om daar afscheid te nemen van hun overleden familielid.

Akkouh heeft geen specifieke locatie in Almere op het oog waar de islamitische begraafplaats gerealiseerd kan worden. Volgens hem bepaalt de gemeente dat op basis van het bestemmingsplan. Omdat er ook parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden gaat Akkouh uit van een paar hectare grond.

Hoe wordt de aanleg van de begraafplaats gefinancierd?
Voor de financiering is Akkouh niet van plan om naar de bank te gaan om geld te lenen. "We rekenen op donateurs. Daarmee gaan we de grond kopen. Nabestaanden van de overledenen moeten een klein bedrag betalen voor onderhoud."

De huidige islamitische begraafplaats in de Kruidenwijk Raza Ul Mawa is bijna vol. Daar zijn zo'n 1000 graven al bezet. Zo'n 150 graven zijn gereserveerd en 30 plekken zijn nog vrij. Voorzitter Ali Karamatali heeft ruim een jaar geleden een aanvraag voor de uitbreiding ingediend en is daarover in gesprek met de gemeente.

Verantwoordelijk wethouder Jesse Luijendijk zegt dat er nog voldoende ruimte is voor uitbreiding voor verschillende religies bij de twee reguliere begraafplaatsen in Almere Stad en Almere Haven. De nieuwe aanvragen worden volgens hem beoordeeld aan de hand van de regels die de gemeenteraad heeft vastgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel