Stichting uit Dronten daagt Staat voor rechter om stikstofrekenmodel

DRONTEN • Di 7 februari 2023 | 14:34 • Dinsdag 7 februari 2023 | 14:34

De Dronter stichting Stikstofclaim daagt de Nederlandse staat voor de rechter. Met een kort geding wil de organisatie ervoor zorgen dat het huidige stikstofrekenmodel "in de wacht" wordt gezet. Volgens de stichting ontbreekt de wetenschappelijke basis voor het rekenmodel. Stikstofclaim vertegenwoordigt naar eigen zeggen alle landbouwsectoren.

Het stikstofrekenmodel Aerius moet berekenen hoeveel stikstof neerslaat door ontwikkelingsplannen en projecten in beschermde Natura 2000-gebieden. De uitkomst wordt meegenomen in de verlening van een vergunning. Zoals voor een vergunning als een boer zijn stal wil uitbreiden of als Rijkswaterstaat de snelweg wil verbreden. Onterecht, vindt de stichting, omdat het model "geen benadering van de realiteit" zou zijn.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liet eerder aan de stichting weten dat die het gebruik van Aerius niet gaat opschorten. Het rekenmodel zou voldoen aan de juridische eisen. De systematiek is de "best beschikbare", en komt overeen met de huidige stand van "wetenschap en techniek", reageerde waarnemend directeur-generaal Landelijk gebied en Stikstof Erik Jan van Kempen. Ook wijst hij er in de brief aan Stikstofclaim op dat Aerius slechts een "ondersteunend" instrument is in de vergunningverlening. Daarmee stoppen, lost volgens hem het probleem in de natuur niet op.

Het rekenmodel is geleverd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De betrouwbaarheid van het systeem wordt al langer door boerenorganisaties bestreden. Maar ook het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof was in 2020 kritisch. Dit college, aangesteld door het kabinet, zei dat het model nog niet geschikt was voor vergunningverlening. In de nieuwe versies van het model zijn inmiddels diverse aanpassingen gedaan.

De stichting voert al langere tijd actie voor de landbouwsector. Zo deed een advocaat namens de stichting in 2021 een oproep aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, waarin gezegd werd dat het Rijk en de provincies binnen twee jaar na een uitspraak van de Raad van State over stikstof boeren hun vergunningen voor activiteiten en uitbreidingen moesten geven.

Het kort geding dient op 28 februari bij de rechtbank in Den Haag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel