Turkse broers uit Lelystad in actie om slachtoffers aardbeving te helpen

LELYSTAD • Wo 8 februari 2023 | 6:05 • Woensdag 8 februari 2023 | 6:05

Gokhan Gunes uit Lelystad is samen met zijn broer Fatih een inzamelactie gestart om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije te helpen. Vanuit een bedrijfshal langs de Apolloweg is hij, samen met een aantal vrijwilligers, bezig om ingezamelde spullen te sorteren voor transport naar Gaziantep.

"Het is het meest pijnlijke wat ik in mijn leven ooit heb meegemaakt", zegt Gokhan Gunes. Hij heeft familie in Gaziantep wonen. De stad is zwaar beschadigd door de aardbeving. En daarbij zijn Gokhan en Fatih ook familieleden verloren. "Mijn nicht en haar twee kinderen hebben de ramp niet overleefd." Van meerdere andere familieleden is niet bekend hoe het met ze gaat. "We kunnen geen contact met ze krijgen."

Toen het nieuws over de aardbeving binnen kwam, besloot Gokhan in actie te komen. "Ik voel me verbonden met die streek. Ik ga er naartoe op vakantie. En dan hoor je opeens dat meerdere familieleden er niet meer zijn. Dat het huis waarin je bent geboren er niet meer is. Ik kan het gewoon niet verwoorden."

Gokhan startte een inzamelactie waar mensen geld en spullen konden doneren. Daarbij kreeg hij al snel hulp van zijn tante, Sevil Korkmaz. Zij stelde een bedrijfshal in Lelystad beschikbaar om gedoneerde spullen te sorteren voor transport naar het gebied. De kennis van Korkmaz kwam daarbij goed van pas. "We hebben bedrijfsmatig ervaring met import en export van goederen van en naar Turkije. Daardoor hadden we alle papieren voor het vervoer van de hulpgoederen in een paar uur geregeld."

"Ik weet welke buurten en welke mensen hulp nodig hebben"

— Gokhan Gunes

Gunes zegt vanwege de familie in het gebied goed te weten wat er nodig is. "Ik sprak mijn vader in het gebied en hij zei dat er allemaal mensen buiten lopen in korte broek, in een T-shirt, omdat ze 's nachts opeens hun huis moesten verlaten. Dus we hebben warme kleding nodig. Maar we hebben ook verzorgingsproducten, luiers en babyvoeding nodig."

Mensen wisten de bedrijfshal in Lelystad al snel te vinden. "Er kwamen mensen echt overal vandaan hier naartoe om spullen langs te brengen. We hebben al vier vrachtwagens met materiaal op pad kunnen sturen en woensdagochtend vullen we de vijfde wagen."

Om de distributie van spullen te regelen vertrekt Gokhan vrijdag zelf ook naar het Gaziantep. "Ik wil er bij zijn. Ik kom er zelf vandaan. Ik weet welke buurten en welke mensen hulp nodig hebben." De doneeractie van Gokhan Gunes en zijn broer Fatih loopt nog tot vrijdag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel