Vooralsnog weinig steun voor provinciale Giro555-motie

FLEVOLAND • Do 16 februari 2023 | 6:25 • Donderdag 16 februari 2023 | 6:25

Het voorstel om per inwoner van de provincie Flevoland een euro over te maken aan Giro555 kan vooralsnog niet op al te veel steun rekenen. De statenfracties van GroenRood, SP, Denk en PvdD kwamen met het plan nadat duidelijk werd dat de provincie zelf geen bedrag gaat overmaken voor de slachtoffers van de aardbeving. Vooralsnog lijken echter alleen GroenLinks en D66 het plan te steunen. VVD alsook de PVV zijn tegen.

Wil de motie aangenomen worden, zullen de indienende partijen nog eens veertien zetels aan steun moeten vergaren. Daar ziet het vooralsnog niet naar uit, al moeten JA21, CDA, PvdA en ChristenUnie hun standpunt nog kenbaar maken. Voor PVV'er Chris Jansen is het echter een uitgemaakte zaak. "Wij vinden deze motie emotionele chantage, want als je hier niet vóór stemt, ben je een onmens", zo vertelt Jansen. "Dat is natuurlijk onzin. Er zijn heel veel manieren om je hart te laten spreken en te doneren. Wij vinden het onzinnig om dat dan óók nog eens via de Provinciale Staten te doen."

Ook Ellentrees Müller van de VVD laat weten de motie waarschijnlijk niet te zullen steunen. "We zijn nog in beraad, maar de afweging is, hoe schrijnend ook, dat een natuurramp iets anders is dan de situatie in Oekraïne waar de Europese veiligheid en democratie een rol spelen", aldus Müller. "Verder is het aan de Rijksoverheid en aan burgers zelf om te bepalen of men wil doneren."

Bijval is er ook. Zo laat Tiko Smetsers van D66 weten: "We zijn zeker voor financiële steun door de provincie. Naar de teksten van de motie en de precieze aard van de steun, moeten we nog wel even goed kijken", aldus Smetsers. "Maar in basis staan we er positief tegenover." Ook GroenLinks staat er positief in. "We vinden dat er zeker iets mag gebeuren", meldt Corina Straatsma. "Misschien moet er wel nog wat veranderen aan de motie maar we staan achter de denkrichting."

Komende woensdag zal de motie worden ingediend. Dan zal blijken of er genoeg steun is voor het voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel