Bussen rijden vanaf zaterdag weer, nieuwe stakingen niet uitgesloten

FLEVOLAND • Vr 10 februari 2023 | 17:02 • Vrijdag 10 februari 2023 | 17:02

Bussen in het openbaar vervoer in Flevoland rijden zaterdag weer volgens dienstregeling. Chauffeurs die de afgelopen week hebben gestaakt pakken het werk weer op. Van maandagochtend tot en met vrijdagavond vielen veel busritten uit als gevolg van de acties. Volgens Vakbond FNV zijn nieuwe stakingen niet uit te sluiten.

De buschauffeurs van het stads- en streekvervoer legden in het hele land het werk neer om een betere cao af te dwingen. Er werd niet alleen gestaakt om een hoger salaris, het gaat ook om werkdruk, ziekteverzuim en onregelmatige roosters.

Ondanks het feit dat er weer gereden wordt, zijn volgens Woordvoerder Arjan van der Burgh van vakbond FNV nieuwe acties heel goed mogelijk. "De buschauffeurs zijn boos. De hele week hebben we niets van de werkgevers vernomen. Ze hebben schijt aan ons."

De vakbonden hebben de werkgevers een ultimatum gesteld. Als ze niet voor maandag 20 februari over de brug komen, komen er vanaf 22 februari nieuwe acties.

"Bal ligt bij de vakbonden"
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), die onderhandelt over de cao namens de werkgevers zegt dat de bal bij de vakbonden ligt. "Landelijk reed zo’n 50 procent van de bussen, met grote regionale verschillen. Als jouw bus niet rijdt is dat ongelooflijk zuur. Dat de bonden deze actie hebben opgezet, terwijl we een cao-pakket van 11 procent op tafel hadden liggen, dat vind ik niet te begrijpen", zegt voorzitter Fred Kagie van VWOV.

'Nepinformatie'
Vakbondsman Van der Burgh noemt de claim dat de helft van de bussen reed nepnieuws. Hij zegt dat vrijdag alleen al 95 procent van de chauffeurs in de regio Flevoland zich had ingeschreven als staker: "Met vijf procent rijd je echt niet de helft van de dienstregeling." Volgens hem is dit tekenend voor de verhouding tussen werknemers en werkgevers op dit moment.

Wanneer de partijen weer rond de tafel gaan is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel