Akkerbouwers vinden minister Adema te rooskleurig over de toekomst

EMMELOORD • Di 14 februari 2023 | 6:08 • Dinsdag 14 februari 2023 | 6:08

Akkerbouwers uit Noordoostpolder hebben sceptisch gereageerd op het betoog van landbouwminister Piet Adema over duurzaamheid. Hij spiegelde een mooie toekomst voor, met consumenten die meer zullen betalen voor duurzame producten van boeren.

Adema bezocht maandag enkele agrarische bedrijven in Noordoostpolder en ging 's avonds in de aula van de Aeres MBO Emmeloord in debat met akkerbouwers. Hij vertelde dat de toekomst van het boerenbedrijf er goed uitziet. Supermarkten en consumenten zullen meer gaan betalen voor duurzame producten van boeren, veronderstelde hij.

Die opvatting zorgde voor een hoop sceptische reacties van de ruim 200 aanwezigen. "Nee, ik heb er geen vertrouwen in", zegt een agrariër stellig. "Ik vind het een beetje 'hoog-in-de-wolken' gepraat." Ook andere akkerbouwers stelden kritische vragen.

Maar minister Adema blijft geloven in zijn visie. "Het gaat mij erom dat de boer betaald krijgt voor wat hij levert. En dat hij daar ook goed voor betaald krijgt, de prijs die erbij hoort. Daar zullen wij als samenleving voor moeten zorgen." Als supermarkten niet zelf tot een goede prijs voor de boeren komen, wil Adema eventueel kijken naar regelgeving om het af te dwingen.

Uit recent onderzoek van LTO Nederland blijkt dat consumenten door de inflatie sneller kiezen voor het goedkoopste product. Adema hoopt toch dat het in de toekomst verandert. "We moeten ervoor zorgen dat het hele schap vol komt te liggen met duurzame producten." En dan heeft alles weer ongeveer dezelfde prijs, is de theorie.

In mei hoopt de minister met vijftig partijen uit de landbouwsector een akkoord te sluiten. Dan wordt meer duidelijk over beperkingen en kansen voor agrariërs in de toekomst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel