Provincie en gemeenten geven vooralsnog niets aan Giro555

FLEVOLAND • Di 14 februari 2023 | 21:10 • Dinsdag 14 februari 2023 | 21:10

De zes Flevolandse gemeenten en de provincie geven vooralsnog geen geld aan Giro555. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. In Nederland geven op dit moment ongeveer 60 gemeenten geld voor noodhulp na de aardbevingen in Turkije en Syrië.

De provincie Flevoland, de gemeenten Urk, Zeewolde en Dronten hebben besloten om in ieder geval geen geld te doneren. De gemeenten Lelystad en Noordoostpolder moeten nog beslissen. De gemeente Almere vindt dat de gemeenteraad met een voorstel moet komen. DENK heeft daar nu het initiatief voor genomen, maar dat idee zal pas op z'n vroegst volgende week donderdag besproken worden in de raad.

Als reden voor het niet doneren geeft de provincie aan geen budget te hebben. De gemeente Urk doneert niet, omdat inwoners al genoeg hulp zouden bieden aan de slachtoffers van de natuurramp. De gemeente Zeewolde zegt nooit te doneren als er landelijke acties zijn van Giro555.

Tientallen andere Nederlandse gemeenten hebben toegezegd geld te geven. Het gaat vaak om een euro per inwoner. Amsterdam gaf met 905.000 euro het meeste.

Actiedag
Omroep Flevoland staat woensdag op radio en televisie, de hele dag in het teken van de landelijke actiedag van Giro555. Van 06.00 uur tot 18.00 uur rijden verslaggevers de provincie door, om te kijken bij verschillende initiatieven voor het goede doel. Ook zijn er gesprekken in de studio, met bijvoorbeeld Flevolanders die familie in het rampgebied hebben wonen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel