Statenfracties vragen om bijdrage provincie aan Giro555

FLEVOLAND • Wo 15 februari 2023 | 7:29 • Woensdag 15 februari 2023 | 7:29

De Statenfracties van GroenRood, de SP, Denk en de Partij voor de Dieren vragen de provincie Flevoland in een motie om geld over te maken aan Giro555. Het voorstel van de partijen is 75 cent per Flevolander. Ook vragen ze om 25 cent per inwoner te doneren voor dierenhulp, en om maximaal 125.000 euro vrij te maken voor hulporganisaties.

De politici vinden het jammer dat er een motie nodig is, en dat de provincie niet uit zichzelf met een donatie komt. "Het doet enorm veel pijn", zegt Hicham Ismaili Alauoi van partij GroenRood. "We hebben tijdens corona de voedselbank ondersteund, we hebben ons bereidwillig getoond bij de oorlog van Oekraïne. Dan past er nu maar één antwoord en dat is een stukje solidariteit en je humanitaire verantwoordelijkheid nemen".

Dierenhulp
"We willen ook aandacht hebben voor de dieren", vertelt Sylvia Kers van Partij voor de Dieren. "De dierhulpverlening blijft nog wat achter, terwijl er ook heel veel dieren slachtoffer zijn van deze verschrikkelijke natuurramp". Daarom is in de motie het plan opgenomen om 25 cent per inwoner aan lokale dierorganisaties te geven.

De motie volgt op de antwoorden van Gedeputeerde Staten op vragen over mogelijke hulp aan de getroffen gebieden in Turkije en Syrië. Volgens Gedeputeerde Staten is daarvoor geen budget beschikbaar en zijn er ook nog geen verzoeken binnengekomen voor noodhulp.

De Statenfracties kunnen daarvoor wel een verzoek indienen. De motie van de vier fracties wordt pas volgende week behandeld in de vergadering van Provinciale Staten. "We hopen dat veel fracties deze oproep zullen steunen", besluit Alaoui.

In een eerdere versie van dit bericht werd gemeld dat de provincie had besloten om geen geld te doneren. Dat was onjuist.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel