Buurt bezorgd over mogelijke huisvesting arbeidsmigranten

DRONTEN • Do 16 februari 2023 | 15:27 • Donderdag 16 februari 2023 | 15:27

Een plan om 48 arbeidsmigranten te huisvesten in een voormalige sportschool aan de Educalaan in Dronten leidt tot onrust in de buurt. Omwonenden en sportclubs vrezen voor overlast. Ze vinden dat de Educalaan uitsluitend een plek voor sport moet blijven.

Het plan komt van ondernemer Eric Daniëls, die de direct omwonenden heeft geïnformeerd. Hij wil in voormalige sportschool De Bever 25 kamers realiseren, verdeeld over twee verdiepingen.

Volgens buurtbewoner Ingeborg van Asselt ziet een groep van 30 omwonenden de plannen niet zitten. Van Asselt zegt zich zorgen te maken over de veiligheid. Zij wijst op de huidige opvang van arbeidsmigranten op het Agripark in Dronten die ook van Daniëls is. Volgens haar hebben de Aeres Hogeschool en de studenten last van arbeidsmigranten die onder invloed bij hen naar binnenlopen. Ook merkt studentenvereniging USRA dat er fietsen gestolen worden, zegt Van Asselt.

Voorzitter Jan Bollemaat van sportvereniging ASVD laat weten ook bezorgd te zijn. Hij zegt te spreken namens alle sportclubs aan de Educalaan, op het Burgemeester Dekker Sportpark. Volgens hem vraagt iedereen zich af wat de komst van arbeidsmigranten voor de veiligheid betekent. "Kinderen gaan nu via de Educalaan naar de club", zegt hij. "We weten niet wat deze personen gaan doen: zitten ze continue binnen? Gaan ze naar buiten? Het is ook een sportpark en als je daar nu arbeidsmigranten gaat plaatsen dan schep je een precedent." Het plan gooit volgens Bollemaat ook roet in het eten van het idee voor een gezamenlijke sportplek voor ASVD en Reaal Dronten.

'Geen overlast bij arbeidsmigrantenopvang'
Daniëls zegt dat omwonenden en verenigingen niet hoeven te vrezen voor overlast. Hij herkent zich niet in het geschetste beeld over het Agripark. "Het is niet zo. Ik heb op één vechtpartij na nog nooit een klacht over het Agripark gehad." Ook bij andere opvangplekken van Daniëls, zoals aan de Morinel in Dronten, zegt de ondernemer geen wanklanken te horen. Hij laat weten tot nu toe vier reacties op zijn brief te hebben gekregen. Ook daaruit blijkt geen onrust, zegt Daniëls. Zo gaf studentenvereniging USRA aan bang te zijn om zelf overlast te veroorzaken, aldus de ondernemer. "En één mevrouw liet weten dat het gebouw een sportschool moet blijven."

Volgens Daniëls staat de gemeente Dronten positief tegenover het plan. "Het advies was om het informele verzoek om te zetten in een formeel verzoek." De ondernemer zegt dat de extra opvang broodnodig is. Zo is er een tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten in Dronten en verloopt dit jaar de vergunning voor het Agripark, aldus Daniëls. Aan de Educalaan moeten arbeidsmigranten uit meerdere Europese landen worden opgevangen, zoals Polen, Litouwen, Bulgarije en Portugal maar ook een aantal uit Nederland. Ze werken in meerdere sectoren, zoals de landbouw, de bouw en logistiek.

Omwonenden en sportclubs willen in gesprek met Daniëls
Van Asselt en de andere bezorgde buurtbewoners hebben een flyer in de buurt verspreid om mede-omwonenden te wijzen op het plan. Dat heeft geleid tot een WhatsApp-groep met zo'n 50 tot 70 leden. Nu willen de omwonenden en de sportverenigingen nog in gesprek met Daniëls. Zij zeggen niet over de ondernemer te willen praten maar met hem. Daniëls is voor volgende week uitgenodigd. Hij laat aan Omroep Flevoland weten dan niet te kunnen maar op een later moment alsnog met omwonenden en sportverenigingen in gesprek te willen gaan.

De gemeente Dronten zegt de aanvraag nu te beoordelen. Hoe het vervolg eruit komt te zien is nog niet duidelijk. Daarover zijn vragen gesteld door de raadsfracties van CDA en Dronten Sociaal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel