Forse daling verleende bouwvergunningen

FLEVOLAND • Za 18 februari 2023 | 8:54 • Zaterdag 18 februari 2023 | 8:54

Hoewel Flevoland van het Rijk een grote woningbouwopgave heeft gekregen, is het percentage vergunningen dat voor de bouw van huizen werd gegeven vorig jaar flink afgenomen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemeentes in Flevoland vorig jaar 1.626 keer groen licht gaven voor vergunningen, en dat is ruim 40 procent minder dan in 2021.

De afname is slecht nieuws voor de plannen van minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Om het woningtekort op te lossen wil hij dat er jaarlijks 100.000 nieuwe woningen in Nederland bijkomen. De komende zeven jaar moeten er bijna 40.000 huizen gebouwd worden in Flevoland.

Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) zei vorige maand al te verwachten dat er volgend jaar in Nederland minder woningen worden opgeleverd, waarschijnlijk zo'n 70.000 per jaar. Dat komt onder meer door een tekort aan ambtenaren om bouwvergunningsaanvragen te behandelen. Ook de gestegen kosten voor bouwmaterialen en de hogere rentes spelen een rol, evenals een tekort aan geschikte bouwlocaties.

Het CBS meldt wel dat in de cijfers geen vergunningen voor woningtransformaties en het ombouwen van kantoren naar woningen zijn meegenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel