Acht Urker bedrijven vinden bijdrage sluis Kornwerderzand te hoog

URK • Za 18 februari 2023 | 9:57 • Zaterdag 18 februari 2023 | 9:57

De verbreding van de sluis Kornwerderzand dreigt op losse schroeven te komen nu acht Urker bedrijven hebben aangegeven het alsnog niet eens te zijn met de kosten. Afgelopen donderdag zou er, na acht jaar onderhandelen, in een feestelijke setting een akkoord worden ondertekend door de provincie Friesland en de betrokken bedrijven. De avond ervoor kwam er echter ineens een kink in de kabel toen een woordvoerder namens acht Urker bedrijven mededeelde dat zij de in het akkoord opgenomen bijdragen toch te hoog vinden.

Het plan is om de Kornwerderzandsluis in de Afsluitdijk zo’n 11 meter breder te maken, zodat ook grotere schepen er doorheen kunnen. Een project dat het bedrijfsleven rond het IJsselmeer, zoals dat van Urk, een flinke impuls kan geven. Aan de verbreding van de sluis, die in 2028 afgerond zou moeten zijn, hangt een prijskaartje van zo’n tweehonderd miljoen euro. Daarvan zou het bedrijfsleven, waaronder een groep Urker bedrijven, 26,5 miljoen voor haar rekening nemen.

De kloof
De pijn bij acht van de deelnemende Urker bedrijven zit ‘m in de mogelijke verhoging van de afdrachtspercentages, die bestemd zijn om de sluisverbreding met terugwerkende kracht mede te financieren. Vissers en andere bovenmaatse schepen die Urk bezoeken moeten 500 euro per keer dat ze de sluis passeren betalen. Bij de scheepsbouwers gaat het om een ander tarief. Zij moeten 0,5 procent per project betalen. Op termijn, als de marktomstandigheden weer zijn verbeterd, moet wordt dit bedrag verhoogd naar 0,8 procent per afgeleverd schip. De acht dwarsliggende bedrijven willen nu, ook voor de langere termijn, vasthouden aan een tarief van 0,5 procent. Superjachtbouwer Balk Shipyards van Urk heeft als enige geen probleem met het afgesproken tarief.

Friesland woedend
De Friese gedeputeerde Avine Fokkens is woest op de Urker bedrijven die op het laatste moment niet akkoord gingen met de bijdragen. Volgens Gert Schouwstra, intermediair tussen provincie Friesland en de marktpartijen, gaat er vanwege de ontstane impasse nog niet meteen een streep door de sluisverbreding. “Ik ben nog altijd volop met de bewuste bedrijven in gesprek”, aldus Schouwstra. “We laten voor nu even het stof neerdwarrelen en dan gaan we volgende week wel weer eens koffie drinken met elkaar.” Voor het tot elkaar brengen van de partijen zijn nog een paar maanden beschikbaar.

Van de acht Urker bedrijven die nu dwarsliggen, wilde niemand commentaar geven. Gedeputeerde Jan Nico Appleman die namens Flevoland bij de verbreding van de sluis betrokken is, laat weten geen rol voor zichzelf te zien in de ontstane impasse, omdat het om een geschil gaat tussen de provincie Friesland en de betrokken bedrijven van Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel