Verdachte dodelijk ongeluk Larserdreef rijdt nog altijd te hard, OM eist 21 maanden cel

LELYSTAD • Wo 22 februari 2023 | 21:13 • Woensdag 22 februari 2023 | 21:13

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep 21 maanden cel tegen een man die verantwoordelijk wordt gehouden voor een dodelijk ongeluk op de Larserdreef in Lelystad. Een jaar geleden werd hij door de rechtbank veroordeeld tot 18 maanden cel voor het veroorzaken van het ongeluk. De zaak werd woensdag opnieuw behandeld door het gerechtshof, nadat de verdachte in hoger beroep was gegaan.

De man zou in november 2019 met bijna 140 kilometer per uur over de Larserdreef hebben gereden. Daar geldt een maximale snelheid van 70 kilometer per uur. Bij de kruising met het Delfland probeerde een auto de dreef op te rijden. Daarin zat een echtpaar met hun 4-jarige kleinzoon. De auto's botsten op elkaar. De oma raakte zwaargewond; de opa en het kind overleefden de aanrijding niet.

Na de veroordeling in februari vorig jaar ging de man in hoger beroep, omdat hij de straf van 18 maanden cel te hoog vond. Woensdag pleitte zijn advocaat voor de maximale taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van vijf jaar. Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens en eist nu dus 21 maanden cel. Drie maanden meer dan de rechtbank vorig jaar heeft opgelegd.

Nog steeds te hard; "Rijgedrag grenst aan asociaal"
Zowel het Openbaar Ministerie als het gerechtshof nemen het de verdachte kwalijk dat hij nog steeds verkeersovertredingen begaat. Vorige maand nog reed de verdachte 97 kilometer per uur, op een weg waar maar 50 kilometer per uur is toegestaan. "Uw rijgedrag grenst aan asociaal", zei de rechter. "Ongelukken kunnen gebeuren, maar hoe kunt u nog steeds zó in een auto rijden?"

Voor de aanwezige nabestaanden was de zitting emotioneel, net als een jaar geleden. De vader van het 4-jarige slachtoffer voerde namens de familie het woord. Hij gaf aan niet te begrijpen waarom de verdachte in hoger beroep is gegaan, terwijl de rechtbank in Lelystad vorig jaar maar anderhalf jaar cel heeft opgelegd. Ook is hij boos dat de verdachte sinds 2019 niets geleerd lijkt te hebben over te hard rijden.

De verdachte was tijdens de zitting ook emotioneel en kon zelf nauwelijks vertellen wat er gebeurd was op de avond van het ongeluk. Hij weet niet meer waarom hij te hard reed. Hij zegt nog elke dag herinnerd te worden aan het ongeluk, als hij kijkt naar zijn eigen zoontje, dat inmiddels ook vier jaar oud is geworden.

Over twee weken doet het gerechtshof uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel