Bomen langs A6 gekapt vanwege essentaksterfte

FLEVOLAND • Do 23 februari 2023 | 15:11 • Donderdag 23 februari 2023 | 15:11

De bomen in de berm van de A6 bij afslag Almere Oostvaarders worden gekapt, omdat ze besmet zijn met de essentaksterfte. Dat bevestigt Rijkswaterstaat. Het is volgens de wegbeheerder niet veilig om de bomen te laten staan.

Op de groenstroken tussen de banen van de snelweg staan voor het grootste deel essen. Ze verkeren door de essentaksterfte in slechte conditie. "Ze vormen hierdoor een gevaar voor de (verkeers)veiligheid", vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Ze bevatten veel dood hout, wat het risico op omvallende bomen en rondslingerende takken op de snelwegen verhoogt."

Broedseizoen
Volgens Rijkswaterstaat wordt er bij het kappen rekening gehouden met de flora en fauna in het gebied. "Vooraf hebben we een ecologisch onderzoek gedaan. Tevens vinden de werkzaamheden plaats voor de start van het broedseizoen", aldus de woordvoerder.

Nieuwe bomen
Binnen drie jaar na het kappen van de bomen worden er nieuwe bomen geplant. Het plan daarvoor moet nog worden gemaakt. "In het plan houden we rekening met het plaatsen van verschillende inheemse soorten bomen om kwetsbaarheid te voorkomen." Ook wordt er rekening gehouden met de veiligheid van de weggebruiker door de bomen niet te dicht op de snelweg te planten.

Woensdagavond waren beide banen van de snelweg tijdelijk afgesloten, omdat de gekapte bomen werden afgevoerd. Het verkeer moest toen over de vluchtstrook rijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel