Nieuwe methode buurtonderzoek moet meer tips opleveren

FLEVOLAND • Zo 26 februari 2023 | 17:20 • Zondag 26 februari 2023 | 17:20

De politie in Dronten, Noordoostpolder en Urk gaat de komende tijd experimenteren met een nieuwe manier van buurtonderzoek. Wie na een misdrijf informatie wil delen met de politie hoeft dan niet meer te bellen, maar kan via een QR-code die bezorgd is in de bus, eenvoudig een berichtje en eventueel beeldmateriaal uploaden naar het bureau. Volgens de politie is deze nieuwe methode een stuk laagdrempeliger, gehoopt wordt zo meer waardevolle tips binnen te krijgen.

Agent Joost ontwikkelde de nieuwe methode samen met een collega. Belangrijkste winstpunt volgens de agent: eventuele getuigen hoeven niet meer te bellen. “Dat is kennelijk toch een drempel voor veel mensen. Ik beheer ook het socialmedia-account ‘De politie Noordoostpolder-Urk’ op Instagram en Facebook en je merkt toch dat dat een stuk laagdrempeliger is. Mensen komen sneller met je in contact.”

De nieuwe methode van buurtonderzoek haakt daar op in. In geval van een misdrijf, doet de politie in eerste instantie buurtonderzoek door aan te bellen. In de praktijk zijn mensen echter vaak niet thuis. Nu doet de politie dan een formulier in de bus met het verzoek om terug te bellen. Met het nieuwe formulier gaat dat anders: via een QR-code, die je scant met je telefoon, kom je meteen op de site van de politie. Daar kun je een tekstbericht intypen met je tip en eventueel foto- of videomateriaal uploaden.

De proef met het nieuwe QR-formulier gaat de komende week van start. Het is nog niet duidelijk hoelang de pilot gaat duren. Of de nieuwe methode gaat werken, zal de toekomst moeten uitwijzen. “De komende tijd worden de binnenkomende tips goed gemonitord”, aldus agent Joost. “Daaruit zal moeten gaan blijken of het een succes is.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel